Može li se ESWL postupak napraviti i uz infekciju?

Molim Vaše mišljenje. Od prošle godine kada početkom i krajem godine prebolila Coronu nakon treće doze cjepiva, dobila sam uroinfekcije sa Escheriom C.
Nakon prve Corone u veljači dobila sam uroinfekciju koju kroz nekoliko mjeseci riješila, tako da se osjećala dobro. Krajem listopada dobila sam ponovno Coronu, nakon koje mi se ponovno pojavila urinoinfekcija sa ponovno E.C. >=10 na 5. Uz to i micanjem kamenaca u oba bubrega. Imala lakše bolove uz temperaturu i krvavu mokraću. Cijelo vrijeme trošila antibiotike prema nalazu UK, ali broj bakterija E.C. ne pada. Jučer sam trebala na ESWL postupak, ali odgođen zbog pozitivnog nalaza UK, E.C. opet 10 na 5.
Sada sam dobila Klavocin. Zanima me da li se ESWL postupak može napraviti i uz infekciju jer to uvjet. Rečeno mi je da su konkramenti u bubrezima razlog kroničnog cistitisa. Učinjena mi je CT urografija i osim kamenaca za koje sam djelomično znala sve je u redu. Čini mi se da ovo začarani krug. Jedno uvjetuje drugo, a uz sve antibiotike E.C. prisutna. Živim na otoku, urologija u Splitu.
S postovanjem

19.6.2023

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

ESWL se može napraviti i uz infekciju, ali je vjerojatnost komplikacija veća pa se takvo što izbjegava raditi. Najpametnije je prvo sterilizirati urin pa tek onda raditi ESWL.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika