prostata

Poštovani/a,

Imam 54 godine. Nikada nisam, bar ne do sada, imao tegobe koje su vezane za prostatu. U periodu od prije 20-tak dana su mi se pojavile tegobe u predjelu lijeve prepone. S obzirom, da sam, poprilično, sklon prehladama, pomislio sam da je u pitanju neki urološki problem, upala mokraćnih kanala, mjehura i sl.. Po prvi put, sam otišao na detaljan pregled kod urologa. Konstatacija urologa je, nakon pregleda, bila da je stanje generalno zadovoljavajuće i u skladu sa mojim godinama. Prostata nije uvećana ali u sklopu nje se nalaze dva manja fibrokalcifikata (UZV: Prostata homogena uz par manjih fibrokalcifikata. Volumen 25 ml). Nalaz urina je pokazao povećanu količinu ket i eritrocia (Urin: ket 1,5 mmol/l, ASC 20 mg/dl, Er 50 /μl). Ostali parametri su u redu.
Ali, poslije tog pregleda kod mene nastaju smetnje: osjećam nelagodu, žarenje, peckanje u predjelu perineuma, i dalje osjećam probleme u lijevoj preponi u vidu tihe, sijevajuće boli (nije konstatovana kila), poslije dužeg sjedenja bolove u leđima (u krstima), ponekad, ali ne uvijek, bolno mokrenje i bolno ejakuliranje. Nemam problema sa čestim noćnim mokrenjem i erektilnom funkcijom.
Poštovani doktore, da li je ovo početak hroničnog prostatisa, kako ga liječiti, pomažu li neki čajevi (govori se dosta o ruskom, crnom, čaju), sa kojim pregledom ustanoviti da li u području evidentiranih fibrokalicifikata se nalaze bakterije, da li se ovi kalcifikati mogu neutralisati kao mjesto staništa bakterija, da li će ovaj stadij hroničnog prostatitisa prijeći u akutni?

13.7.2016

Odgovara

Mr.sc. Tomislav Dujmenović dr.med.

Poštovani!

Tegobe koje se opisali mogu se povezati i sa upalom prostate. S obzirom da ste obavili urološki pregled ja bih Vam preporučio dodatne pretrega: kulturu ejakulata, bris uretre na klmidije, uraplazmu i mikoplazmu, i obavezan digitorektalni pregled prostate. Nakon obavljenih pretraga, moći će se pobliže postaviti dijagnoza i preporučiti terapija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika