Dijeta

Nutricionizam

Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Dijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]

Nutricionizam

Kako izgubiti kilograme?

Nutricionizam

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Nutricionizam

Kvalitetnim snom do željene tjelesne mase

Želite li izgubiti više masnog tkiva? Zaboravite na čarobne napitke za ‘sagorijevanje kalorija’ te popularne rigorozne dijete i za početak si osigurajte 8 sati kvalitetnog sna i na taj način lakše ostvarite cilja.

Nutricionizam

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Najnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Obiteljska medicina

Smršavila sam 20 kg unazad godinu i pol – je li to zabrinjavajuće?

Nutricionizam

Najbolje dijete 2018. godine

U vječitoj potrazi za najboljom dijetom, online izdanje časopisa U.S. News&World Report sada već 8 godinu zaredom preuzima na sebe tešku zadaću odabira top dijete.

Nutricionizam

Što su eliminacijske dijete?

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu.

Ostale kategorije

Psi i zdravlje

Sve je više dokaza u obliku istraživanja koji pokazuju kako kućni ljubimci mogu unaprijediti zdravlje svojih ukućana…

Nutricionizam

Talijansko istraživanje potvrdilo kako tjestenina ne deblja

Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase…

Obiteljska medicina

Mogu li ovi nalazi upućivati na poremećaj crijeva?

Nutricionizam

Znanstveni dokazi o sigurnosti paleo-dijete

Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.

Nutricionizam

Kako izgubiti suvišne kilograme?

Nutricionizam

Koliko je post dobar za naše zdravlje?

Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima […]

Nutricionizam

Kako zadržati vitku liniju nakon dijete?

Mršavljenje zahtijeva trud, disciplinu i promjenu prehrambenih navika, a rijetki su oni koji su svjesni da je isto potrebno i da bi se dosegnuta tjelesna masa zadržala dugoročno.

Nutricionizam

O dijetama općenito

U ljeto smo već zakoračili, stoga i ne čudi pregršt informacija u  medijima o debljini i mršavljenju.