Žena

Ginekologija

Ženini najplodniji dani

Žena generativne dobi koja ima uredne spolne odnose i u koje ranije nije dijagnosticirana neplodnost, može zanijeti tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa. Ipak, u neke dane MC-a ta je mogućnost veća, u druge manja. U ovom kontekstu važno je znati kako se računa menstruacijski ciklus i što je ovulacija, pa ćemo se kratko osvrnuti na ove […]

Ginekologija

Samopomoć kod ginekoloških tegoba

„Samopomoć“ – kako se definira ovaj termin, što to zapravo znači, je li to pozitivno ili nije, napokon, kako ginekolozi gledaju na pokušaje „samoliječenja“ od strane pacijentica?

Ginekologija

HPV nije rak

U siječnju, mjesecu borbe protiv raka vrata maternice, prikladno je i na ovaj način podsjetiti koje su mogućnosti prevencije raka vrata maternice i zapravo iznova podsjetiti žene na važnost preventivnih ginekoloških pregleda…

Ginekologija

AMH, Anti- Müllerian hormon

Ne tako davno, AMH (engl. anti-Müllerian hormone) je mnogima, ne samo medicinskim laicima, bio egzotični pojam. No, danas, s naglaskom na zadnjih 10-ak godina, određivanje razine AMH standardni je postupak u procjeni funkcije jajnika….

Ginekologija

Alergije u trudnoći

Organizam buduće majke drugačije reagira na neke nokse nego organizam žene izvan trudnoće. To se, između ostaloga, odnosi i na reakcije organizma trudnice na neke poznate alergene, kao što su prašina, gljivice, pelud, mačja dlaka, također i sunce i drugo…

Ginekologija

Boravak na suncu u trudnoći

Kako bi sunčanje i ljetovanje i u trudnoći doista bili ugodni i sigurni za zdravlje i trudnice i njenog nerođenog djeteta, potrebno je pridržavati se uobičajenih uputa za zdravo sunčanje…

Psihijatrija

Žene u alkoholizmu

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 240 000 ljudi ovisno je o alkoholu, od toga oko 50 000 otpada na žene…

Ginekologija

Razumijemo li doista PAPA-test

Ono što uglavnom sve žene znaju kada je o PAPA-testu riječ je kako se mora raditi jednom godišnje. No kada ga početi raditi, koliko često, zašto se radi – i dalje je mnogima nejasno. Stoga ćemo, imajući u vidu pitanja iz svakodnevnog ambulantnog rada, iznijeti ono osnovno.

Ginekologija

Problematičan ten, masna kosa, višak kilograma – ginekološki pristup problemu

Dermatološki problemi, kao što su problematičan ten, masna kosa, zatim višak kilograma i slično česti su problem zbog kojega se, naročito adolescentice i žene generativne dobi, javljaju u ginekološku ambulantu, ponekad samoinicijativno, ponekad prema preporuci dermatologa.

Ginekologija

Simptomi koje trudnica ne smije zanemariti

Jedan od sinonima za trudnoću je drugo stanje, čime se samo nastoji naglasiti kako su za trudnoću uobičajene, rekli bi normalne neke okolnosti ili simptomi koje se izvan trudnoće ne bi smatrale takvima.

Ginekologija

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza nije bolest – pod tim se nazivom podrazumijeva narušenost uredne vaginalne flore, kada se tzv. “loše” bakterije nađu u suvišku spram tzv. “dobrih” bakterija.

Ginekologija

Što je vaginizam, a što dispareunija

Vaginizam i dispareunija samo su neki od oblika seksualne disfunkcije u žena, koji dovode do nezadovoljstva i do nemogućnosti imanja spolnih odnosa.