Što je Pityriasis rosea i kako se liječi?

Pityriasis rosea je vrlo česta bolest kože koja se češće javlja u mlađih osoba. Počinje uobičajeno sa pojavom jednog crvenog mjesta na koži koje je okruglo i ljuskavo, a to mjesto se naziva primarni medaljon.

Pityriasis rosea je vrlo česta bolest kože koja se češće javlja u mlađih osoba. Počinje uobičajeno sa pojavom jednog crvenog mjesta na koži koje je okruglo i ljuskavo, a to mjesto se naziva primarni medaljon. Nakon nekoliko dana nastaju najčešće na trupu u linijama kalanja kože, manja okrugla  crvena žarišta koja se sitno ljuskaju, a uvijek su manja od primarnog medaljona. Vrlo rijetko nastaje na licu, ali  može se pojaviti na rukama i nogama.
Ova bolest nije opasna po zdravlje, a točan razlog nastanka do danas nije u potpunosti razjašnjen. Neka istraživanja navode da ju uzrokuju virusi (herpes virusa tipa 6 i 7) i pretpostavlja se da je riječ o reakciji preosjetljivosti na virusne antigene.

Bolest najčešće nastaje u jesen ili zimu, a neke osobe navode da su nakon nošenja nove odjeće primjetile izbijanje osipa. Sam osip može biti vrlo diskretan, pa se na koži vidi samo nekoliko crvenih okruglih promjena, ali može biti i jako izražen, pa zahvaća kožu cijelog trupa u obliku crvenih okruglih i diskretno ljuskavih žarišta. Tijekom ljeta kada se koža znoji pojačano, zatim uz nošenje uske odjeće, čestim kupanjem i trljanjem ručnikom sama bolest može imati izrazito izraženu kliničku sliku i time se sporije liječi. To je razlog da se radi takovog osipa moramo obratiti dermatologu koji će  preporučiti  određenu terapiju.

Postoje mnogobrojne  kožne bolesti koje nalikuju na P. rosea i stoga ih je potrebno diferencijalno dijagnostički isključiti. Najčešće su to gljivične bolesti kože, reakcije na različite lijekove, sifilis, parapsorijaza  i psorijaza i neke druge. Ponekad se radi i mikološka analiza ljuskica kože kako bi se isljučile gljivične bolesti kože, a u svih  bolesnika potrebno je učiniti serološku obradu krvi na sifilis, kako bi se isključio sekundarni stadij sifilisa.

P. rosea na koži traje od nekoliko tjedana do tri mjeseca, može sama spontano proći, a ako ne prođe nakon tri mjeseca potrebno je učiniti biopsiju kože i PHD analizu kako bi se isključila parapsorijaza ili psorijaza.

P. rosea na koži se obično pojavljuje jednom, vrlo rijetko nastaje u više navrata. Kao što sam već navela, bolest može spontano i sama proći. Ne preporučuje se izlaganje suncu i solariju kao česta tuširanja i kupanja jer to pogoršava bolest. Ne smije se nositi tamna odjeća, okluzivna odjeća i odjeća od sintetike. Lokalno se bolest liječi primjenom neutralnih losiona, a ako je jako izražena daju se i lokalni korikosteroidi u obliku krema ili losiona. U slučaju svrbeža kože mogu se uzimati i antihistaminici.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika