Akne – preporuka?

Poštovani,

Borim se s aknama već 2 godine i prošla sam kreme koje mi je dermatologica bila preporučala kroz ove dvije godine. Također sam jedno vrijeme pila doksiciklin koji bi samo umirio kozu tokom ljeta. Najčešće bi mi preporučila kreme od marke Uriage i Noreva. Koristila sam bila od La roche posay effeclar liniju, ali moja koža je osjetljivija, masnija, ako su preparati jaki onda zna biti i suha i cesto me znaju peckati jake kreme. Na zadnjem pregledu mi je predlozila da krenem na Roaccutane, te uz to piti kontracepciju. Vadila sam bila hormone štitnjače i spolne horomone i sve je bilo u granicama normale (iako ja imam osjecaj kao da mi hormoni nekad baš divljaju). Htjela sam početi sa kontracepcijom, pošto sam čula da se nekima koža tako pročistila. Za Roaccutan sam svašta čula te se još predomišljam oko toga. Imate li kakvu preporuku da probam, prije roaccutana?

20.2.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
kao prvi svakako bih Vam savjetovala hormonsku obradu i pregled kod ginekologa kako bi se utvrdilo kakovo je stanje s hormonima i da li imate policistične jajnike ili ne.
Nakon učinjene obrade ginekolog će utvrditi da li je potrebna hormonska terapija ili ne. Ako se počne s hormonskom kontracepcijom poboljšanje se može opaziti nakon mjesec do dva od početka uzimanja , pa ako će tako odgovarati može se s hormonskom kontracepcijom nastaviti. U velikom broju djevojaka ovakva terapija je dovoljna ii ne mora se uz to uvoditi i navedenu terapiju. No da li je to tako utvrdit će dermatolog koji će Vas kontrolirati

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika