Imam atopijski dermatitis. Hoće li mi pomoći korištenje kortikosteroida s postupnim smanjivanjem uz antibiotike?

Pozdrav,

Imam 25 godina te od malena imam dijagnozu atopijskog dermatitisa, koji se u pubertetu povukao, no zadnje dvije tri godine se ponovno vratio. Jedino što mi je pomagalo bio je beloderm u belobazi 40%, no ja sam to koristila na svoju ruku, mažeći tanki sloj na doljnju usnu godinama.. nisam bila upućena što je to nego samo sam znala da mi pomaže. Bez beloderma na tom području pratilo me i prati me zatezanje kože, svrbež, ljuštenje usnica i sl… (mazala sam kroz puno godina skoro svaku večer.)
Na zadnjem pregledu dokotorica mi je uz atopijski, dijagnosticirala i PERIORALNI DERMATITIS. Napisala mi je antibiotik, protopic kremu, i afloderm kojim je rekla da nastavim mazati to područje sa postupnim smanjivanjem i na kraju prekidom sa aflodermom.
Zanima me Vaše mišljenje s obzirom da je do perioralnog dermatitisa došlo je radi dugogodišnje upotrebe beloderma, te kako će to funkcionirati sa postpunim smanjivanjem afloderma u kombinaciji sa antibiotikom Azitromicinom. ?
Puno se zahvaljujem na pomoći.

Lijepi pozdrav

14.10.2022

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
pema Vašem detaljno opisu bolesti i stanja na koži savjetovala bih Vam da područje lica i okolo usana nikako više ne mažete bilo kakvim kortiksoteroidnim pripravkom. Morate potpuno prestati s takvim načinom liječenja atopijskog dermatitisa na licu jer će dugotrajna primjena kortiksoteroidna na Vašem licu ostavljati sve veći trag. Razgovarajte s dermatologom koji Vas liječi u tom smislu da Više ne primjenjujete kortiksoteroide na lice. Sva ostala terapija je dobrodošla

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika