Imam bolne prišteve i čireve na intimnom području, kako si pomoći?

Pozdrav,
Imam pitanje za Vas u vezi dijagnoze koju mi je postavio moj trenutni dermatolog.
Inače imam problem sa potkožnim prištevima/čirevima na intimnom području, u predjelu prepona i između gluteusa. Dijagnozu koju sam dobila je bila “Foliculitis glutealis” i dobila sam 10-dnevnu terapiju Bactrima, i lokalnu primjenu Ichtyol losiona sa Benzaknen 10% 2xdnevno. Naime sitniji i površinski prištići su se znatno smanjili, međutim što se tiče potkožnih teško ide. Čak nakon Bactrima, rečeno mi je da nastavim sa lokalnom primjenom Ichtyola i Benzaknena 2x dnevno, medjutim i dalje me muče potkožne upale tih čireva ili šta su već. Nekad kad su blizu površine, sami pucaju, sa zučkasto/zelenim gnojem, takve većinom očistim 3% hidrogenom i stavim flaster preko puknuća i pustim da zacijeli. A nekad su dublje pod kožom, nemaju tzv “čepica” i mjesto upale je bolno i toplo na dodir, i uglavnom varira veličinama, bude oblika ispod kože poput graška ili badema, nekad čak i malo veće. Imam osjećaj da mi Ichtyol i benzaknen ne pomažu sa ovim dubljim upalama, jer upale dok se smire i povuku zbog korištenja ova dva preparata, opet se vraćaju nazad nakon nekog vremena na istim mjestima, gdje je većinom prepone/izmedju gluteusa/ i oko intimnog područja.
Terapiju lokalnu svakodnevno primjenjujem 2x na dan, već 2 mjeseca. Da li trebam da budem strpljiva što se tiče tog problema, ili da zahtjevam od dermatologa da me uputi na dodatne preglede? Hvala

Lijep pozdrav

26.8.2021

Odgovara

mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Poštovana,

prema Vašem opisu ne vidim da Vam je znatno bolje.Terapija koju imate je vrlo učinkovita u slučajevima kroničnog folikulitisa, pa bi navedeno moralo proći. No,ako ne prolazi potrebna je svakako daljnja obrada.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika