Može li se psorijaza pojaviti nesimetrično, npr. na jednoj nozi je ima, a na drugoj ne? Dijagnoza je u startu odmah odbačena baš zbog nesimetričnosti.

Poštovani,

Na desnoj potkoljenici otprilike 7 godina imam upalno područje na koži koje varira od veličine prištića do promjera 5 kuna. Koža je crvena, upaljena ljuska se i svrbi. Izmjenjuju se faze oporavka i naglog pogoršanja, ali nikad ne prolazi do kraja. Po preporuci liječnika koristila sam razne losione i neutralne kreme ali koristile su samo kortikosteroidne. Po prestanku primjene, upala se odmah vraća.
U veljači sam preboljela covid i od onda mi se naglo pojavilo nekoliko takvih promjena po cijeloj nozi, od gležnja do butine, strogo linijski poredane. Dermatolog je postavio sumnju na venu, moram obaviti CD vena ali prve krvne pretrage nisu ništa pokazale. Naglašavam da nemam probleme s venama, noga me ne boli a da je u pitanju upaljena vena mislim da bi to itekako osjećala.
U obitelji imam svakakve autoimune bolesti (otac lupus, teta sarkoidoza, sestra reumatoidni artritis a sin crohn) ali za sad se to nije uzimalo u obzir za postavljanje dijagnoze.
Moje pitanje glasi da li se psorijaza može pojaviti nesimetrično, na jednoj nozi da, a na drugoj ne jer je mogućnost te dijagnoze u startu odmah odbačena zbog nesimetričnosti. Inače bolujem od hipotireoze (Hashimoto) i sezonskih alergija. Koristim lijekove Euthyrox, Aerius i Concore.
Zahvaljujem na odgovoru, Lp

26.4.2022

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
ako zaista tako dugo imate crvenilo i upaljenu kožu na potkoljenici tada to zaista zahtijeva određenu obradu. Različiti dermatološki problemi mogu tako izgledati a bih Vam savjetovala da se konzultirate s dermatologom o eventualnoj biospiji crvenila i patohistološkoj obradi

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika