Molim Vaše mišljenje za EMNG nalaz

Poštovani,
Ako sam dobro razumjela liječnika dok me je je pregledavao i govorio u hodu…
Da meni operacija L karpalnog nije uspjela 29.4. Je bila. Nakon toga stalni bolovi, natecena, ne mogu pomjerati palac…Fizikalna nije najbolje prošla…ruka nije tolerirala elektrostimulaciju, te da imam ujedno i oštećenje korjena palca , mišiča i neurona vlakana i još nešto u vezi vratne kralježnice.
“Kao” nalazi su poboljšani ali još postoji problem ( neki i u razvitku živaca, mišiča…)
Nadam se da sam pogrešno čula 🤔🙂

Molim Vas tumačenje nalaza.

Unaprijed hvala
Lijep pozdrav

Nalaz

111/24.

Zadnji EMNG rađen u januaru prošle godine te elektrofiziološka obrada pokazala teže oštećenje senzornih vlakana n. medianusa u karpalnom kanalu lijeve šake, a umjereno motornih. Na desnoj ruci nalaz na blago štećenje senzornih i tek početno motornih u karpalnom kanalu desne šake. Rađen je operacijski zahvat dekompreesije vlakana medianusa u desnoj šaci u travnju prošle godine, a u rujnu prošle godine isti zahvat napravljen na lijevoj ruci. Na desnoj ruci je bez tegoba, na lijevoj ima jake bolove u području palca lijeve šake uz osjećaj trnjenja.

U neurološkom statusu: opozicija palca obostrano uredna. Abdukcija palca obostrano uredna, ima bol prilikom izvođenja pokreta lijevom šakom. Abdukcija i adukcija prstiju uredna. Fleksija u metakarpofalengealnim zglobovima također uredna. Fleksija i ekstenzija u zglobu oba lakta uredna. Elevacija oba lakta uredna. Elevacija oba ramena također uredna. Na muskulaturi gornjih ekstremiteta nema znakova hipotrofije mišića. Nema fascikulaija. Postoji hipoestezija u inervacijskom području senzornih ogranaka n. medianus distalno od karpalnog kanala obostrano, više lijevo. Hofman-Tunellov znak perkusijom u području karpalnog kanala lijevo je pozitivan. Vlastiti refleksi na rukama simetrični, primjereni.

EMNG nalaz:

M. abductor pollicis sin: ne registrira se spontana aktivnost, a pri voljnoj aktivnosti nešto slabijem razvoju grube mišićne snage regrutira se blaže prorijeđen intermedijaran inervacijski uzorak s jasnim izdvajanjem širih i viših akcijskih potencijala tipa kompenzatornih visina amplitude 4-6 mV brže frekvencije izbijanja.

M. abductor pollicis dex: registrira se blaže prorijeđen intermedijaran inervacijski uzorak s jasnim izdvajanjem širih i viših akcijskih potencijala tipa kompenzatornih visina amplitude 8-10 mV brže frekvencije izbijanja.

M. opponens pollicis sin.et dex., m. abductor digiti V sin. et dex.: dointermedijaran inervacijski uzorak s jasnim izdvajanjem širih i viših akcijskih potencijala tipa kompenzatornih visina amplitude 10-12 mV brže frekvencije izbijanja.

M. deltoideus sin. et dex.,m. brachioradialis sin., m. biceps brachii dex: registrira se dointermedijaran inervacijski uzorak shodno razvitku grube mišićne snage i suradnje tijekom izvođenja pretrage sa tendencijom izdvajanja po kojeg šireg i višeg akcijskog potencijala tipa kompenzatornog koji tendira izdvajanju.

U nastavku pretrage učinjena je neurografska analiza te se izmjeri brzina provodljivosti motoričkih vlakana n. medianusa lijevo registracijom igla elektrodom u m. abductor pollicis koja je u granici normale,

tek nešto je produžena distalna latenca i uredna visina amplituda evociranih M odgovora.

Brzina provodljivosti motoričkih vlakana n. medianusa desno također u granici nomale uz produženu distalnu latencu, ali manje uz urednu visinu amplitude evociranih M odgovora. Što se tiče senzorne neurografije na desnoj ruci registrira se potpuno uredna brzina provodljivosti

senzornih vlakana za desni n. medianus uz urednu brzinu provodljivosti i uredna brzina provodljivosti i na lijevoj ruci za senzorna vlakna n. medianusa Ilijevo.

Zaključak: neurografske analize učinjene na rukama za desni i lijevi n. medianus kako motorna tako i senzorna vlakna znatno poboljšana u odnosu na predhodni mada i dalje postoji blaže usporenje motoričkih vlakana za n. medianus lijevo uz urednu srednju brzinu provodljivosti.

1/2

Nalaz detekcijske EMNG upućuje na umjereno do do srednje teško neuralno oštećenje vlakana n. medianusa distalno od karpalnog kanala obostrano s tim da se na desnoj ruci registriraju znaci bolje razvijene kompenzatorne aktivnosti.

Nalaz detekcijske EMNG uz to upućuje na do srednje teško, kronično oštećenje u abductoru palca obostrano te umjereno u ispitivanom mišiću desnog ramena i desne podlaktice.

EMNG nalaz uiz klilničku sliku poboljšan u odnosu na predhodni.

I dalje upućuje na sindrom karpalnog kanala lijevo sa elementima umjerenog oštećenja tek distalnih

motoričkih vlakana n. medianusa u karpalnom kanalu lijeve šake.

Registrira se pridružena do srednje teška, kronična radikulopatija korjena C8, Th1 obostrano te umjerena, kronična radikulopatija korjena C5,C6 desno, odnosno C7 obostrano.

26.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Vaš nalaz je u poboljšanju u odnosu na prethodni ali nije u potpunosti uredan. Savjetovala bih da konzultirate svog operatera o tome da li je potrebno učiniti reoperaciju. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Neurologija

Multipla skleroza – molim savjet

Neurologija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Neurologija

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza