Beba od 6 mjeseci već 2 mjeseca ima problema sa kožom spolovila, kako joj pomoći?

Poštovani! Beba od 6 mjeseci već 2 mjeseca ima problema sa kožom spolovila. Točnije, na velikim stidnim usnama pojavi se crvenilo u vidu nekih sitnih točkica, sljedeći dan su to već mjehurići da bi nakon toga popucali i ostale ranice. Dr preporučuje triderm ag+ kremu, no ne prolazi. Ja bih to tretirala octeniseptom i tyrosur praškom od čega zacijeli ali jako dugo traje jer je u tom osjetljivom području i u kontaktu sa urinom i stolicom. Inače za svakodnevnu njegu koristimo weleda kremu od kamilice i nema problema. Sad zadnji put kad se to pojavilo su se ti mjehurići ispunili gnojem i doktorica je prepisala betrion kremu. On pomogne, opet je sve super i nakon određenog vremena ponovno se pojavi. Vrtimo se u krug. Imam i slike, pa ako treba mogu poslati da vidite. Da li je to nešto opasno i zašto se stalno pojavljuje? Pelene mijenjam redovito, svaka 2 sata po potrebi i češće. Vlažne maramice ne koristimo, samo običnu vodu. Beba inače ima atopijski dermatitis i jako osjetljivu kožu. Da li postoji način, neka bolja terapija da se to “iskorijeni” da se bebi pomogne?

20.1.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
prema Vašem opisu mogu zaključiti da su promjene na spolovilu kod bebe zaista uporne i da najviše terapijski reagiraju na mazanje s antibiotskom kremom ili praškom. Zaista mi je ovako bez pregleda nemoguće zaključiti o čemu se točno radi. Bilo bi potrebno da osip pogleda dermatolog kad je najviše izražen ili pedijatar.
U osoba koji su atopičari koža je uvijek još dodatno osjetljiva, pa pokušajte kao prvo mazati zaštitne kreme iz dermokozmetičkih linija namijenjenih atopičnoj koži. One u sebi obično imaju prefiks barrier što znači zaštita, a neke imaju u sebi zob, i bakar i cink.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika