Koliko dugo se može koristiti vaš lijek Doksiciklin kapsule…

Koliko dugo se može koristiti vaš lijek Doksiciklin kapsule, i koliko je potrebno napraviti pauzu da se ponovno počme koristi, i kakve su posljedice ako se uzima predugo.

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Doksiciklin je antibiotik koji se koristi u slučaju infekcije. Prije primjene antibiotika mora se utvrditi vrsta uzročnika i njihova osjetljivost na antibiotik koji želimo dati pacijentu. U tu svrhu izrađuje se antibiogram. U praksi se antibiotici mogu pacijentima propisivati i po iskustvu jer infekcije koje zahvaćaju pojedine dijelove organizma obično budu uzrokovane istim uzročnicima za koje se uobičajeno propisuju određeni antibiotici.

Za antibiotike se također zna njihov spektar djelovanja tj. lista uzročnika na koje djeluju. Antibiotici se također mogu koristiti i u prevenciji ponovne pojave bolesti. Važno je naglasiti da se prije prijemne, a pogotovo periodično ukoliko antibiotik primjenjujemo kroz dulje vremensko razdoblje, moramo kontrolirati krvnu sliku i antibiogram.

Ne iznosite dovoljno podataka o prirodi Vaše bolesti, pa konkretno u Vašem slučaju najbolje bi bilo da se posavjetujete sa svojim liječnikom koji ima uvid u Vaše zdravstveno stanje. Duljina primjene doksiciklina ovisit će o Vašoj indikaciji, a moguća neželjena djelovanja tijekom dugotrajne primjene treba staviti u kontekst koristi koju Vam može donijeti primjena doksiciklina.

Generalno gledano, doksiciklin spada u tetraciklinsku skupinu antibiotika za koji nema posebnih kontraindikacija, osim u slučaju alergije te primjene kod djece mlađe od 12 godina. Također se ne preporuča primjena kod trudnica.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika