Koliko je pametno uvesti gluten u prehranu i ponoviti alergotestiranje?

Dvije godine se borim sa bolnim osipom,vodenim sitnim plikovima i užasno svrbi za koji sam ustanovila da se pojavljuje nakon konzumacije brašna odnosno glutena. Sama sam krenula na bezglutensku prehranu i simptoma više nemam. Napravila sam alergotestiranje prošli tjedan koji nije pokazao alergije. Bez glutena sam dva mjeseca. Da li sam pogriješila? Čini mi se da je zbog bezglutenske dijete alergotest negativan. Koliko je pametno uvesti gluten u prehranu i ponoviti alergotestiranje? Koliko dugo trebam konzumirati hranu sa glutenom da testiranje bude vjerodostojno odnosno da potvrdim ono što su činjenice? Da li je mjesec dana dovoljno? Da li bi bilo dobro u tom periodu napraviti i test za Ige iz krvi i za celijakiju?
Većina mi savjetuje da ne uvodim gluten u prehranu, ali teško se boriti s tim jer nije naveden točan sastav na deklaracijama i svejedno reagiram na pojedine namirnice što da radim?

18.5.2022

Odgovara

mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Poštovana,
ne znam da lis te radi osipa kojeg imate bili kod dermatologa. Moram Vam napomenuti da kod nepodnošljivosti na gluten i celijakije postoji jedan osip koji se naziva Dermatitis herpetiformis Duhring. Javite se svakako dermatologu kako bi se vidjelo da li je ptorebna obrada kože i u tom smislu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika