Imam crveni vjetar koji se stalno ponavlja, molim vas pomozite!

Poštovani, zanima me do čega može dovesti ne liječenje erizipela odnosno crvenog vjetra? Imam 26 godina, kao beba sam zadobila opekline po tijelu uslijed požara te mi se nakon toga počeo javljati erizipel na desnoj potkoljenici koja je najviše stradala. Godinama su mi erizipel liječili penicilinom, a jedno vrijeme sam primala i zaštitni ekstencilin svaka 3 tjedna. Sa ekstencilinom sam prestala prije nekih 8 mjeseci i prvih par mjeseci nakon prestanka primanja istog sve je bilo ok, no u zadnja 3 mjeseca opet sam počela dobivati crveni vjetar, no u nešto drugačijem obliku. Naime, prvo mi se javi bol u potkoljenici nakon čega ona jako pocrveni i otekne te u roku od par sati dobijem visoku temperaturu. Obzirom da sam navikla na te simptome odmah se pobrinem da mi temperatura padne uz pomoć paracetamola i nekih narodnih načina skidanja temperature te stavim hladan oblog na potkoljenicu. Ono sto je drugačije nego prije jeste da sve to traje 24-48 h i nakon toga se oteklina i crvenilo sami povuku i vise mi ne raste temperatura dok mi je prije i uz liječenje penicilinom i klavocinom sve to trajalo 10-14 dana.

Nakon svega toga sam uredu nekih tjedan dva i onda se opet sve isto ponavlja. Zato me sad zanima sto poduzeti po ovom pitanju obzirom da mi erizipel traje do 2 dana max ali mi se javlja svaki 2. ili 3. tjedan, dok je prije to bilo 2 puta godišnje kad nastupe velike vremenske promjene.

Ono što sam još primijetila u zadnjih 3 mjeseca jeste da mi menstrualni ciklus više nije redovit, imunitet mi je dosta oslabio i često imam jake bolove u području desne potkoljenice i u kukovima, čak i kada nemam erizipel.

Hvala unaprijed na odgovoru.

19.5.2021

Odgovara

mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Poštovana,

pročitala sam detaljno sve što ste napisala.Ovo što opisujete kao crveni vjetar u drugačijem obliku vjerojano nije crveni vjetar jer prolazi spontano i nije praćen visokom temperaturom. kod pojave tog crvenila preporučila bih Vam svakako pregled kod dermatologa  kako bi se  vidjelo da li se radi o nečemu drugom ( kontaktni dermatitis, hipostazični dermatitis, limfedem ili sl). Također, mora se otkriti uzrok bolnosti u potkoljenici i kuku pa je onekad potrebno napraviti Color Doppler venske i arterijske cirkulace i RTg kuka.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika