Sklona sam dobivanju herpesa i koža mi je izrazito suha. Kako da si olakšam?

Poštovani/poštovana,

Žensko sam od 20 godina i sklona sam dobivanju herpesa oko usnica, inače sam sa sjevera Hrvatske no trenutno prebivam u Zadru radi studiranja te mi već više nije čudno ako bi mi se pojavio herpes kada bih putovala iz Zadra u Zagreb ili obrnuto, radi promjene klime. No krajem 10/početkom 11 mjeseca pojavio mi se dosada najgori slučaj herpesa gdje sam ga imala na 3 područja oko usnice. Poslije toga, nakon što se je “nestao”, nakon nekog vremena mi se pojavio osip oko usnice, točnije na kutovima usnica. Imam male pukotine u kutovima usnica, a taj osip je u obliku manjeg kruga sa svake strane te je to područje kože crveno, ljušti se i često svrbi i pecka. Nikakonda prođe, eventualno se mrvicu poboljša u smislu da više nije tako naljušteno i ne pecka ni svrbi, kada koristim Vaselin. Za vrijeme zimskih praznika, otišla sam kući i počela mazati usnice kremom A-DERMA, “Repairing CICA – Cream.” Stanje se poboljšalo, praktički je prošlo no unutar prvog tjedna povratka u Zadar ponovno se pojavilo i to ne polako, već jako crveno, naljušteno i ispucalo. Čitala sam o tome na internetu i otkrila sam “Perioral Dermatitis” sa čime bih rekla da se poistovjetujem. Primjetila sam da se uz to vežu njega kože i slične stvari, pa bih htjela spomenuti da koristim Paradontax pastu za zube koja sadrži fluoridom, i prije sam koristila Nivea baby hidratizirajuću kremu no kako je krenula zima sam počela koristiti Mixa Hyalurogel bogatu kremu za lice.
Nešto slično što mi se znalo dešavati, prije nego mi je iskočio taj ovlik osipa, jest da mi se usnica tu i tamo znala užariti, postala bi crvena kao da je nairitirana i lagana crvena linija bi se pojavila oko cijele usnice ali bi ta reakcija krajala kratko i stanje usnice bi se vratilo na normlano. Što se tiče samo kože u cijelosti tijela, imam dosta suhe laktove i koljena te mi se koža oko usnica isto zna ljuštiti te iza uha i znao mi se pojavljivati osip, u smislu crvenila i svrbeža na području spolovila.
Ne znam je li bitno još nešto za to stanje, nadam se da je dosta informacija.

Hvala Vam puno na Vašem vremenu i radujem se Vašem odgovoru.

Srdačan pozdrav,

24.1.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
prema Vašem opisu mogu zaključiti da imate jako suhu kožu tijela i sklonost crvenilu i nastajanju herpesa. Moguće da se radi i o peroioralnom dermatitisu, ali da li se radi o tome ili ne potreban je pregled kod dermatologa. Ova krema za reparaciju kože je dobra i ako Vam samo na navedeno prolazi tada se ne radi o herpesu već o suhoj koži. Pokušajte koži pomoći iznutra tj. uzimajte tijekom zime tablete multivitamina i omega 3 masne kiseline u kapsulama, pa će možda i koža biti otpornija na sve vanjske utjecaje i manje suha i sklona herpesu i crvenilu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika