Ubod krpelja

Prije nekoliko dana našla sam krpelja zakvačenog na nozi. Nije još ni počeo sisati krv pa mislim da nije bio dugo na meni. Odmah sam ga izvadila s pincetom, no rilce je ostalo u nozi i slijedeći dan ga je tijelo izbacilo. Ipak, kod mjesta uboda crvena upala je trajala 2 dana.
Sad me zanima da li bi to crvenilo moglo biti simptom meningitisa ili kolike su šanse da sam zaražena.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Naime, meningoencefalitis uzrokovan krpeljima (KME) pojavljuje se samo na određenim područjima u prirodi koja odgovaraju staništu krpelja. U Hrvatskoj se pojavljuje u kontinentalnom području između Save i Drave (u okolici Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Vinkovaca, Bjelovara, Križevaca) sa slobodnim područjem u okolici Slavonskog Broda. U urbanom zagrebačkom području do podnožja Medvednice krpelja ima, ali nema opasnosti od krpeljnog meningoencefalitisa. Od velikog broja izletnika koji posjećuju Medvednicu godišnje se javlja svega nekoliko oboljelih.
Vremenski period od zaraze do pojave prvih simptoma krpeljnog meningoencefalitisa kreće se od 8 do 14 dana.

 Rizik od infekcije virusom je veći ako je boravak krpelja na tijelu duži. Za bolest je karakterističan razvoj u dvije faze. U prvoj fazi bolesti se u oko 90% bolesnika javljaju simptomi slični gripi, kao što su opća slabost, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u cijelom tijelu, povraćanje. Ta faza obično traje 4 do 5 dana, nakon čega nastupa razdoblje bez simptoma (7 do 10 dana). Druga faza počinje naglo s visokom temperaturom, povraćanjem, glavoboljom te zakočenom šijom. Isto tako, javlja se slabost mišića, vrtoglavica i pospanost. Bolest ne mora nužno imati bifazičan tijek, nego može biti prisutna samo prva faza ili može odmah započeti drugom fazom.
Ukoliko crvenilo oko mjesta uboda traje više dana ili se širi, potreban je liječnički pregled da bi se isključila Lyme borelioza.

 

 

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika