Pročitao sam da limfna drenaža ima kontraindikacijski učinak na kronične upalne procese

Pročitao sam da limfna drenaža ima kontraindikacijski učinak na kronične upalne procese. Kako imam ulcerozni kolitis zanima me nešto više o tome, zašto ova masaža nije dobra za mene s obzirom da je gastroenterolog dao zeleno svjetlo. Trenutno sam u remisiji i na terapiji biloškim lijekovima Infliximab (Remicade) i kortikosteroidima (Medrol). Prijateljica je predložila limfnu drenažu jer je vidjela da sam naotečen u licu zbog kortikosteroida.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Ručna limfna drenaža pomoćna je terapijska mjera kod mnogih poremećaja u organizmu koji za posljedicu mogu imati nakupljanje tekućine u međustaničnom prostoru. 

Budući da iz krvotoka stalno u međustanični prostor izlazi svježa tekućina, svrha limfne drenaže je omogućiti stalno doticanje i oticanje tekućine u međustanični prostor.  Limfna tekućina stalno nastaje u međustaničnom prostoru, ulazi u limfne žile i njima se kreće sve do konačnog odljeva u venski sustav. Limfna tekućina ne kruži, pa ne možemo govoriti o cirkulaciji limfe,  već samo o limfnom toku. Limfni tok ima svoj početak i kraj. Limfni tok je jedan od tri tranzitna puta kojima se dovode osnovne tvari ili energenti našem organizmu, kako bi opstao u životu. Krvotok je najveći dio transportnog sustava, ali venski dio krvnih kapilara ne resorbira velike molekule. Zato se one zadržavaju u međustničnom prostoru. Imaju sposobnost da na sebe vežu vodu, pa time postaju još veće. Limfni tok, za razliku od krvotoka, resorbira velike molekule. Budući da se limfna tekućina neprestano stvara u međustaničnom prostoru, ona prenosi krupne molekule bjelančevina, masne kiseline, mrtve eritrocirte, oštećene stanice imunološkog sustava i druge nečistoće do mjesta u organizmu gdje se rastvaraju.

Prirodan tok limfe potpomaže gibanje skeletne muskulature, pulsiranje arterija, peristaltika crijeva, pravilno disanje (dijafragmom).

Limfedem ili oteklina tijela uzrokovana nakupljanjem limfe može biti posljedica kirurših zahvata, terapije zračenjem, trauma, karcinoma, infekcija, kroničnog poremećaja venske cirkulacije, debljine i dr.

Relativne kontraindikacije za primjenu ručne limfne drenaže su niski tlak, hiperfunkcija štitnjače, bronhalna astma, svježa tromboza, kada treba razmotriti opravdanost izvođenja limfne drenaže. Tzv. apsolutne kontraindikacije za ručnu limfnu drenažu, tj. kada se ona ne smije izvoditi su akutna upalna stanja praćena povišenom tjelesnom temperaturom, maligna oboljenja s metastazama, tuberkuloza i tromboza.

Po preporuci Vašeg liječnika specijalista možete bez straha i nedoumica primjenjivati ručnu limfnu drenažu kod stručnih osoba koje posjeduju certifikat kojim se potvrđuje da imaju potrebna stručna znanja za izvođenje ove tehnike masaže.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Gutanje