UREA ZA IZDISAJNI TEST (za želudac)

Idem na UREAZA IZDISAJNI TEST (za želudac) i tamo mi je rečeno da na test mogu pristupiti ukoliko nisam unazad 5 mjeseci pio antibiotike ili unazad 2 tjedna lijekove za želiudac. Ja sam nedavno pio Vaš lijek ITRAC3 kapsule. Da li ITRAC3 spada u antibiotike ili lijekove za želudac?

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

U originalnim uputama za ureaza izdisajni test tvrtke Kimberly-Clark (Kimberly-Clark PY test-14C-Urea Breath Test) stoji da se lažno negativni rezultati mogu dobiti ukoliko je izvođenju testa prethodilo uzimanje  antibiotika  u razdoblju kraćem od 4 tjedna. Ne navodi se poimence o kojim antibioticima se radi, ali pauza od 4 tjedna mogla bi se smatrati dovoljno dugim razdobljem kako bi se spriječio mogući utjecaj antibiotika na rezultate testa.

Također je važno reći da se itrakonazol (aktivna supstancija lijeka Itrac 3) nakuplja u rožnatim tkivima, kao što su nokti i površinski slojevi kože, gdje pokazuje djelotvornost prema različitim gljivicama i kvascima, a nema nikakav učinak na bakterije, kao što je u ovom slučaju ispitivana bakterija Helicobacter pylori u sluznici želuca.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika