Trudna sam 23 tjedna i ginekolog mi je rekao da je beba manja za tjedan dana i da to treba pratiti. Dvanaest dana prije drugi ginekolog je rekao da je sve u redu. Molim Vas Vaše mišljenje.

Poštovani,trudna sam 23 tjedna i 4 dana. Prije 12 dana sam bila na 4d uzv i anomali scanu u privatnoj klinici i doktor mi je rekao da sva mjerenja odgovaraju i da je sve uredu. Jucer na redovnoj kontroli mi moj doktor kaze da je beba manja za tjedan dana i da to treba pratiti jer bi mogao biti problem ako se bude povecavala ta razlika. To me zabrinulo jer mi zvuci puno da se u tih 12 dana izmedu te dvije kontrole stvorila takva razlika pa me zanima vase misljenje. Ovo su mjere sa 21 i 6 dana BPD 5,46 FL 3,69 AC 17,47 a ovo su mjere od 23 i 3 dana BPD 5,50 AC 18,08 FL 3,91. Hvala

21.9.2022

Odgovara

---

Poštovana,

rast fetusa tijekom trudnoće ima svoju dinamiku. Intrauterini rast fetusa rezultat je djelovanja genskog potencijala samog fetusa i potpore za rast koju fetus dobiva od posteljice i majke. Uzrok poremećaja u rastu fetusa može biti u samom fetusu ili izvan njega. Tijekom trudnoće važne su redovite kontrole i ultrazvučna mjerenja. Rezultati mjerenja kao što ste naveli promjer glavice, abdominalna cirkumferencija i duljina femura, te ostala mjerenja redovito se prate na svakoj kontroli. Vrijednosti se unose u tablice tako da imamo grafički prikaz rasa fetusa. Ukoliko fetus zaostaje jedan tjedan to za sada nije problem. Potrebne su češće kontrole radi procjene prati li fetus svojim dimenzijama krivulju rasta ili stagnira. Ne treba zaboraviti da smo svi različiti, neki ljudi su manji, neki visoki ili mršavi, netko ima manju glavu ili duže noge, itd. Takvi su i fetusi. Treba naglasiti da svako ultrazvučno mjerenje ima na boljim aparatima izračunatu grešku u mjerenju. Situacija nije jednoznačna. Potrebne su redovite kontrole koje budu pokazale smjer i dinamiku razvoja, a na ginekologu je da procijeni situaciju. Samo hrabro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika