Je li moguće da je oštećenje krvnih zalistaka nasljedno?

Bok.prije 13 godina djed mi je preminuo od oštećenja srčanih zalistaka na srcu u 69 godini, kao mlad prebolio je tuberkulozu i kasno je liječio tuberkulozu da li je moguće da je tuberkuloza ostavila oštećenje na srčane zaliske i da li je moguće genetički naslijedi oštećenje srčanih zalistaka,genetika mi je 1/1 jer sam isao zbog neuroloških problema na testiranje da provjerim da li mi itko u obitelji ima epilepsiju idopatsku i ponekad osjetim da mi trni lijeva ruka tri prsta kao da me netko upuknuo iglicama i lijeva noga mi ponekad trnci i desna da li mogu da se radi o srčanom napadu posto imam neuroloških problema odnosno patim od idiopatske epilepsije

4.7.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Tuberkuloza u iznimno rijetkim slučajevima može uzrokovati endokarditis, odnosno zahvatiti srčane zaliske. Opisuje se samo u imunološki kompromitiranih osoba i onih sa teškim oblikom tuberkuloze, tzv. milijarna tuberkuloza. Takvo stanje je životno ugrožavajuće.

Neke bolesti srčanih zalistaka mogu biti genetski uvjetovane, odnosno nasljedne (najčešće bikuspidna aortna valvula, prolaps mitralne valvule).

Simptomi koje navodite su vjerojatno neurološke prirode .

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika