Nodalni ritam

Imam pitanje. Po danu srce kuca super i u naporu..Noci postoji nodalni ritam 13 puta od 6 do 8 sati u tom rasponu…Imam 130kg koji su moguci uzroci IVR kako se ljeci?Kardiolog me otkantao da nisam za aritmologa nego pulmologa..Sad mi nije jasno ako je izrok opstruktivna apnea??Onda ja kad drzim dah 1 minutu i ne disem isto imam po tome nodalni???Stvarno mi nikako u glavu neide poveznica nodalnog i apnee u spavanju.Nigdje nepise puno o nodalnom ritmu…..tako da ja pojma.nemam uzroke sve se desava dok spavam.Da li polisomnografija moze istodobno registrirat nodalni i prestanak disanja u istoj minuti sekundi…Poslat cu pitanje i pulmo i kardio da vidim sto kazete.

23.11.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Važno je da nije ustanovljeno zloćudnih poremećaja srčanog ritma te značajnih pauza u srčanoj akciji. Ako ste zabrinuti za interpretaciju svog nalaza holtera srca, vaš obiteljski liječnik vas može uputiti u aritmološku ambulantu.

Kardiolog vas je dobro uputio da učinite polisomnografiju. Ako se dokaže sindrom prestanka disanja u spavanju, što prije ga počnete liječiti, to ćete i prije spriječiti nastanak mogućih kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika