Radila sam testiranje na trombofiliju. Trebam li preventivno uzimati acetilsalicilatnu kiselinu na svoju ruku ili liječnik treba propisati neke antikoagulantne lijekove?

Poštovani,
Radila sam testiranje na trombofiliju i rezultat analize je da imam mutirani gen za zgrušavanje i povećan rizik za nastanak arterijske tromboze. Zanima me trebam li preventivno uzimati aspirin na svoju ruku ili liječnik treba propisati neke antikoagulantne lijekove? Ukoliko ništa od navedenog je li poželjno samo promijeniti prehranu ?

Lijep pozdrav

11.10.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Preporučuje se da u slučajevima nasljedne trombofilije, ako je osoba izložena  visokom riziku nastanka tromboembolija (operacije, trudnoća, babinje, dugotrajna imobilizacija), preventivno zaštiti antikoagulantnom terapijom heparinom, odnosno oralnim antikoagulansima, tijekom vremena dok rizik postoji. Žene koje su doživjele smrt fetusa ili tromboembolijski događaj, trebaju tijekom cijele trudnoće primati niskomolekularni heparin. Budući se kod svakog bolesnika s trombofilijom individualno procjenjuje rizik od mogućeg tromboembolijskog događaja, važno je da se javite hematologu koji će Vam reći koji su rizični čimbenici koje morate izbjegavati i u slučaju njihove izloženosti koju terapiju i koliko dugo trebate primati. Nema specifične dijete u liječenju trombofilije, ali je najkorisnija mediteranska prehrana koja će pomoći očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i dodatno smanjiti rizik teromboembolija.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika