MSCT mozga

Poštovani,

ljubazno vas molim za tumačenje nalaza MSCT glave:
na nativnim MSCT slojevima učinjenim u sekvencijskom modu kroz područje malog i velikog mozga kao i na multiplanarnim rekonstrukcijama vidi se uredan izgled baze i konveksiteta mozga uz umjereno proširenje subarahnoidalnih prostora i ventrikularnog sustava te medioponirana III i IV moždana komora. Sitne stare lakunarne lezije vidljive su u području bazalnih ganglija obostrano što odgovara kroničnoj cerebrovaskularnoj bolesti. Nema vidljivih svježih ishemijskih kao niti hemoragijskih lezija. također nema vidljivog intrakranijskog tumorskog procesa detektabilnog ovom metodom. Umjerene atrofijske promjene obostrano frontotemporalno. Nešto sekreta vidi se u stražnjim etmoidnim sinusima lijevo kao i u lijevom maksilarnom sinusu uz urednu prozračnost preostalih paranazalnih sinusa kao i mastoidnih celula. Na prikazanim kostima glave nema vidljive akutne koštane traume.

Od daljnjih pregleda tata je upućen na EEG, od terapije nije ništa dobio za sada.

Sve je započelo padom prije 4 dana, kada je na 10 minuta ostao bez svijesti. Pozvana je hitna pomoć te su mu napravili MSCT glave.
Ono što me zabrinjava je da on više puta postavi isto pitanje i bez obzira što na njega dobije odgovor za par minuta opet pita isto.
Također ne prepoznaje neke od ukućana.

Molim Vas za informaciju da li to može biti posljedica udarca glavom ili se radi o nečem ozbiljnijem?

Hvala unaprijed

Lp

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Nalaz MSCT-a mozga govori u prilog promjenama na malim krvnim žilama koje se mogu vidjeti kod ljudi koji niz godina boluju od visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili imaju poremećaj srčanog ritma. Ove promjene su manje od moždanog udara ali ukoliko ih ima puno mogu izazivati različite simptome od kojih je kognitivno zatajivanje vrlo često. Ukoliko se radilo o ozbiljnoj traumi glave koja je praćena gubitkom svijesti navedene tegobe mogu biti posljedica istog.Kako bi razjasnili uzrok tegoba preporučila bih Vam da se otac javi nadležnom neurologu radi odluke o daljnjem terapijskom i dijagnostičkom postpuku. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika