Doppler vertebralnih arterija

Dobro veče,uradila sam Doppler karotidnih i vertebralnih arterija.Šaljem vam zaključak:Obje ACC normalnog toka,normalnog promjera,u račvištima zadebljanje intime medije,desno početni aterosklerotski plak bez jasnih hemodinamskih posljedica.Lijeva vertebralna arterija se nakon polazišta ne prikazuje.Uraditi MSCT angiografija katodnih i vertebralnih arterija.
Nakon puni sat vremena pregleda,dr.mi je rekla da mi ne može naći lijevu vertebralnu arteriju,samo polazište i onda joj se gubi.Inaće,doktoru sam se javila zbog nesvjestica ,glavobolje i kao da me nosi u desnu stranu kada mi to dođe Molim vas da mi objasnite nalaz ako je to moguće.Imam 46godina.Zahvaljujem unaprijed.

10.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Color doppler krvnih žila vrata je ultrazvučna pretraga koja omogućava neinvazivan prikaz krvnih žila vrata i analizu stijenke krvne žile. Ova tehnika znatno ovisi o kvaliteti aparata na kojem se radi kao i iskustvu osobe koja ju radi. Unatoč napretku ultrazvučnih tehnika, vizualizacija polazišta vertebralnih arterija, posebice lijeve, još uvijek predstavlja problem kod značajnog broja bolesnika. Razlog tome su brojne anatomske varijacije koje se nalaze u populaciji. Ukoliko se ultrazvučnu ne može prikazati vertebralna arterija potrebno je učiniti drugu pretragu koja se zove MSCT angiografija kako bi se prikazala vertebralna arterija. U skladu s istim ispravno ste upućeni na dodatnu dijagnostičku pretragu što ne znači nužno da se radi o bolesti već se može raditi o anatomskoj varijaciji.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika