Glavobolje, mučnine, bolovi u mišićima i smetnje vida – molim Vas savjet kako da se riješim ovih tegoba!

Poštovani,

Pomozite, molim Vas.

29.05. Idem kod oftalmologa koji me upućuje na hitni prijem neurologa- suspektni neurobulbarni neuritis desno ( MR mozga po MS protokolu ) . Užasne glavobolje svakodnevne, praćene mučninom zbog kojih nemogu funkcionirati uz činjenicu da se nemogu dignuti ujutro bolove u kostima i mišićima, koje traju 3-4 godine. S tim da 2-3 tjedna dolazi do pogoršanja. Bolna bulbomotorika oka, ishihara, dvoslike, zamučen vid i jos bolnije glavobolje, do te mjere da se nemogu dignuti iz kreveta, te me hitno upućuju intravenozno na kortikosteroide da ne izgubim vid i učiniti MR mozga I vratne kralježnice po DEM protokolu.
Moram napomenuti da sam kao dijete imala mononukleozu.

Nakon primljenih 6 terapija kortikosteroida od kojih se osjećam katastrofa uz alergijsku reakciju na prsima, bolna bulbomotorika prošla, glavobolje i dalje nepodnošljive, odbijam daljnju terapiju jer vidim da ne pomaže. Sumnjaju na multiplu sklerozu, zbog optičkog neuritisa.

Šalju me na infektivnu obradu i lumbalnu punkciju. Bartonella henselae graničan. Popijem sumamed i nakon njega 7 dana dobro i onda opet počinju nesnosno glavobolje i bolovi iza oka, zamućen vid. Znači stvarno više neznam što da radim, dođe mi da lupam glavom od zid. Nemogu uopće funkcionirati.

Kontrolni MR mozga, vratne I torakalne- nalaz mozga opisuje se empty sela, spondiloza obostrana. Na presjecima koji obuhvaćaju orbite prikaze se T2 i FLair hiperintenzitet voluminoznijeg djela desnog optičkog zivca u dužini oko 15 mm – dijagnoza neuritis. U međuvremenu počinje bol u lijevom oku nakon terapije.

Nakon toga dolaze nalazi lumbalne punkcije
*U sedimentu likvora, vidi se nešto ekstracelularne tvari bez staničnih elemenata ( na što to upućuje ? )
*albumin nizak
*vitamin d nizak
*leukociti povišeni
*neutrofilni granulociti povišeni
*limfociti niski
* Vep rađen-smetnje provođenja duž desnog zivca.

Opet me upućuju oftalmologu koji mi daje sumamed i glavobolje prolaze, ali evo nakon tjedan dana opet užasan pritisak u stražnjem dijelu glave, bol u lijevom oku i užasne glavobolje. Oftalmolog kaže da je sad i lijevo oko zahvaćeno, tj. edem je prisutan, kao i na desnom. I upućuju me neurokirurgu.

Mr hipofiza i očne orbite je ovakav, molim Vas ako mi ga možete pročitati- optički živci izgledaju primjerene debljine uz suspektno podizanje t2 signala u desnom retrobulbarnom dijelu, moguće stanje nakon neuritisa. Preostali dijelovi desnog živca su uredni. Na presjecim kroz selarnu regiju vidi se blago smanjenje parenhima adenohipofize koja je konkavne gornje konture kao posljedica prominencije supraselarnih likvorskih prostora u području sele turcike. Dali to ima veze sa empty sellom? Jeli možda amiotrofična lateralna skleroza, ako je spondiloza u cervikalnom i lumbalnom dijelu, navodno upućuje na navedeno stanje.

Molim Vas pomozite, zahvaljujem do neba

24.8.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju i razumijem Vašu brigu. Iz nalaza obrade koju ste učinili zaključila sam da se radi o upali optičkog živca tj. neuritisu što spada u domene okulistike a ne neurologije. Potaknuta Vašim pismom odlučila sam da u kolovozu na portalu opišem amiotrofičnu lateralnu sklerozu obzirom da se radi o bolesti koja prema Vašem opisu tegoba nikako ne dolazi diferencijalno dijagnostički u obzir i nikada ne zahvaća vid. Preporučila bih Vam da nastavite liječenje predloženo od strane nadležnog okuliste. Želim Vam skoro ozdravljenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika