Ima li razloga za brigu?

Imam 29 godina. Od 19. godine imam epilepsiju g40 sa generaliziranim napadima.

Trenutno je pod kontrolom (2 godine)

Molim Vas za tumačenje ovog nalaza koji je rađen na MR (3T)

MR mozga po protokola za epilepsiju. Na učinjenim presjecima kroz mozak nema svježe ishemije, hemoragije, ekspanzivnog proces niti ekstraakcijalne kolekcije. Punktiformna lezija povišenog intenziteta signala u FLAIR sekvenci desno nisko parijetalno odgovara nespecifičnoj gliotičkoj leziji vaskularne etiologije.
IV. I III. moždana komora su primjereno široke i medioponirane. Postranične komore su primjereno široke, lijeva nešto šira u odnosu na desnu(u fiziološkim granicama.) Uredna je morfologija kraniocervikalnog prijelaza. Pontocerebralni kutovi su slobodni. Primjerena je širina pericerebralnih i likvorskih prostora na bazi i konveksitetu velikog mozga. Sela i paraselarno područje su uredne morfologije. Središnje strukture su primjereno razvijene i medioponirane Uredna je diferencijacija sive i bijele moždane tvari. Nema znakova mezijalne temporalne skleroze ni fokalne kortikalne displazije. Na prikazanim koštanim strukturama nema znakova patološke koštane pregradnje. Upalne promjene maksilaranih sinusa te stmoidnih celula obostranu.

Ima li razloga za brigu?

 

9.5.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani, hvala Vam na pitanju. Vaš nalaz MR-a mozga upućuje na malo oštećenje u području tjemenog režnja koje može biti rezultat nekog vaskularnog zbivanja. Obzirom na Vašu životnu dob možda se radi o oštećenju koje ste zadobili prilikom poroda te obzirom da se radi o vrlo malom oštećenju koje je opisano kao punktiformno što znači veličina točke ovo oštećenje sasvim sigurno nije razlog za brigu. Ostali dio nalaza je u potpunosti uredan. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika