Imam iznimno jaku glavobolju. Zašto?

Postovani,
Prije sedam dana sam pocela da idem na fakultet i moje tijelo svakako nije naviklo da rano ustaje medjutim pocela sam takodje i da radim neki posao cisto onako. Medjutim ponedak se desi da citav dan budem u tim svojim obavezama da me sutradan ili naredna 2 dana boli glava do te granice da mi malo fali da zaplacem od bola sve dok ne uzmem neki analgetik. Mene sada zanima da li sam ja premorene odnosno da li moje tijelo moze da podnese sve te promjene ili mi salje neke signale da me upozori da ne moze vise ovako

17.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana
Većina glavobolja, iako neugodne su bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česte i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života. Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati, ponekad su blage, ali ponekad mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u obavljanje dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće, sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterije, vene i živce mogu biti nadražene i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja. Postoji nekoliko različitih uzroka glavobolje. Primarni glavobolje su rezultat su temeljnog procesa u mozgu. Primjeri uobičajenih primarnih glavobolja su migrena i tenzijska glavobolja.
Sekundarne glavobolje su one koje nastaju zbog određenih stanja, lijekova i bolesti. Primjeri sekundarnih uzroka glavobolje uključuju: glavobolja uzrokovana zlouporabom lijekova, glavobolje koja se javljaju nakon trauma glave, upale sinusa, zbog visokog krvnog tlaka, dehidracije i drugih stanja.U većini slučajeva glavobolja se može riješiti lijekovima i promjenama životnog stila.
– Prvi koraci uključuju odmor i obilnu hidraciju.
– Prepoznavanje i minimiziranje stresnih situacija može Vam biti od pomoći ako je to jedan od uzroka glavobolje.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika