Imam li temporalni arteritis?

 

Od prve godine fakulteta imam migrene, sada imam 39 godina. Do poroda koji je bio prije 6 godina migrene su bile jednom mjesečno, jedan dan, obično su počinjale u poslijepodnevnim satima i do drugi dan ujutro bi preostale.

Nakon poroda migrene počinju odmah ujutro čim otvorim oči, traju po 3 dana, i toliko su jake da uz njih imam vrtoglavicu, malaksalost, slabost i potpuno sam disfunkcionalna. 2017 sam obavila kompletnu neurološku obradu; eeg, tdc vb sliva, color doppler vratnih žila i MR mozga. Svi nalazi su bili uredni. Od profilakse sam dobila injekciju Ajovy od koje sam dobila alergijsku reakciju.

Prije nekoliko mjeseci sam imala konstantno povišenu temperaturu (od 37.3 do 37.8), te bolove u cijelom tijelu. Bila sam kod imunologa koji mi je radio dosta nalaza iz čega se vidi da sam preboljela EBV i CMV te su mi imunoglobilini povišeni. Reuma faktor negativan. Crp mi je uvijek oko 12, sedimentacija povišena za 10, te doktorica smatra da se kod mene radi o nekoj kroničnoj upali koja traje mjesecima.

20.12 budim se ujutro sa čudnom glavoboljom, glavobolju bih opisala kao stezanje obruča oko sljepoočnica. Nakon nekoliko dana na istom mjestu počinjem osjećati trnce koji idu iz sljepoočnica u jagodice. Više sa desne strane nego sa lijeve. Otišla sam svojoj doktorici opće prakse koja mi je rekla da je to od vratne kralježnice i da popijem Normabel za opuštanje i odem na masažu. Budući je skoro mjesec dana kako imam svakodnevne pritiske i trnce u sljepoočnicama i jagodicama, zanima me da li je moguće da se kod mene radi o temporalnom arteritisu?

 

12.1.2022

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovana

Temporalni arteritis je ozbiljno stanje kod kojeg je karakteristično da se javlja visoka sedimentacija u krvnim nalazima. Radi se o  kroničnoj upali velikih žila, posebno karotidne arterije i njenih grana i karakterstično  se javlja uglavnom o u starijih osoba. Klinički je obilježena glavoboljom, smetnjama vida, osjetljivosti temporalne arterije i bol u maseterima prilikom žvakanja. Obično se javlja i vrućica, mršavljenje, umor te malaksalost. Svakako bih Vam savjetovala da se javite imunologu. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika