Mlada sam i imam problem s utrnutosti u prstima, zašto?

Već danima mi trnu prsti na nogama s vanjske strane (najčešće prva dva-tri prsta). Osjećam najviše kad hodam ili kad sjedim duže vremena.
Ukoliko sjedim duže vremena to mravinjanje mi se proširi na prste i stopalo. Nakon što razgibam nogu to mravinjanje prođe, ali se opet vrati nakon 30ak minuta.
Mlada sam osoba i ne znam do čega bi bio problem.
Voljela bih naglasiti da također me zaboli i mišić (kvadriceps) tu i tamo, pa ne znam da li to ima ikakve veze s tim.

 

27.6.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Ukočenost i trnci u potkoljenici ili stopalu izuzetno su česti. Živci u tom dijelu tijela stisnu se dok osoba sjedi, gušeći dotok krvi u to područje, što uzrokuje utrnutost. Ovo je privremeno stanje koje nestaje pri ustajanju kada se omogući normalan protok krvi. Slično tome, tijekom intenzivnog vježbanja postoje mnogi čimbenici koji mogu inhibirati protok krvi u stopalima ili potkoljenicama i izazvati trnce. Utrnutost potkoljenica tijekom trčanja ili vježbanja prilično je česta i trebala bi brzo nestati sama od sebe. Ponekad utrnutost može biti povezana i s drugim stanjima poput oštećenja živca, iritacije ili kompresije. Kako bi se vidjelo o čemu se radi svakako bi bilo dobro da se javite svom liječniku obiteljske medicine. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika