Molila bih pojašnjenje nalaza EEG-a?

Pozdrav,

Molim pojašnjenje nalaza:
Osnovna moždana aktivnost je u miješanoj alfa beta frekvenciji, srednje ampllitude. Slabije reakcije na otvaranje i zatvaranje očiju. Na IFS-u i HV-u bez promjene. Na post HV-u zašiljeni val s tendencijom grupiranja, najizraženija frontocentrotemporalno.
Zaključak: na post HV-u zašiljeni val

Puno hvala

1.6.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Hvala Vam na pitanju.  EEG (elektroencefalografija) je metoda kojom se bilježi elektrofiziološka aktivnost mozga. Spada u neinvazivne dijagnostiku koja je  od neprocjenjive koristi u postavljanju dijagnoze epilepsije i praćenju tijeka bolesti i prognoze.  Važnost EEG u drugim stanjima je znatno manja  tako da je svakako bitno zbog čega Vas je Vaš liječnik uputio na ovo snimanje, odnosno koje tegobe imate. Kako bi se EEG učinio dijagnostički osjetljivijim, primjenjuju se razne aktivacije: hiperventilacija (pojačano disanje) koja se kraticom označava kao HV).

Osnovna aktivnost na EEG-u je alfa aktivnost koja se prisutna u opuštene osobe sa zatvorenim očima. Prilikom otvaranja očiju javlja se beta aktivnost.  Pojava zašiljenih valova može se vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije i u nekih drugih podražujućih procesa ali i  u potpuno zdravih ljudi. S druge strane veliki broja bolesnika s epilepsijom može imati uredan nalaz EEG-a te  pojava zašiljenih valova ne znači nužno da se radi o epilepsiji.

Svakako bih Vam savjetovala da se javite neurologu koji će interpretirati ovaj nalaz u svjetlu simptoma koje imate i neurološkog statusa. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika