Molim Vas da mi objasnite EEG nalaz

Postovani,
Molim Vas ako mi mozete objasniti nalaz od EEG-a.
Srednje do visevoltazna osnovna celebralna aktivnost je u alfa frekvenciji 9-10 Hz. Reakcija vizualnog blokiranha je dobro izrazena. Tokom snimanja se lijevo centroparijetotemporalno inponiraju sporiji visevoltazni zasiljeni valovi i siljci frekvencije 6-7 Hz amplitude do 90 uV uz naznacenu tendenciju grupiranja preko svih regija. Na Ifs i Hv opisane regije bolje vidljive. Eeg je iritativno dizritmicki promjenjen lijevo centroparijetotemporalno uz naznacenu difuznu paroksizmalnu tendenciju. Hvala puno, lp

10.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Vaš nalaz EEG-a se može interpretirati kao uredan. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.Paroksizmi se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Ne znam razlog zbog kojeg je rađen EEG ali svakako bih preporučila da se s nalazom konzultira neurolog. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika