Molim vas objašnjenje nalaza!

Pronađena mi je cista na pinealnoj žlijezdi 13x9x9, pretpostavlja se da je od nje dolazi glavobolja,pa sam radio nalaze, a ovaj nisam shvatio pa ako mi možete objasniti nalaz—-TCD VB sliva – uredni su spektralni zapisi i primjerene brzine protoka u obje vertebralne arterije i bazilarnoj a kao nuz nalaz se registrira moguća bradikardija, Tcd – transkranijskim prikazom arterija Wilisovog kruga vidljivi su atenuirani spektralni zapisi u svim arterijama uz lakše smanjenu elastičnost i pojačan tonus krvnih žila te
lakše ubrzanu hemodinamiiku u području lijevog sifona. U ostalim arterijama Wilisovog kruga primjerene su brzine protoka.

10.5.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanu. TCD ili transkranijski Doppler je ultrazvučna pretraga krvnih žila u glavi koja se radi kako bi se  procjenio  protok u krvnim žilama glave. Pretrage se radi u  odraslih bolesnike koji su preboljeli moždani udar ili  boluju od  cerebrovaskularne bolesti. Mogućnost izvođenja ove pretrage ovisi o takozvanom koštanom prozoru, odnosno zbog konfiguracije lubanje nije mogće ovu pretragu izvesti u svih. Vaš nalaz nije patološki promijenjen što se tiče krvnih žila, kao nusnalaz je zabilježena bradikardija (usporena srčana frekvencija) te bih Vam savjetovala da se zbog istog javite svom liječniku obiteljske medicine. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika