Molim vas pojašnjenje CT nalaza kralježnice.

Poštovani molim vas pojašnjenje CT nalaza kralježnice.

MSCT L s kralježnice nativno:
Očuvana je visina trupova kralježaka. Retropozicija trupa L5 u odnosu na S1 za 2mm.
Iv hondroza L5 S1 segmenta.
Blaga sinistroskolioza i hipolordoza.
U razini L4-L5 segmenta uočava se bulging iv. diska uz reducirane neuralne foramene.
U razini iv prostora L5-S1 uočava se cirkularna hernijacija iv. diska po cijeloj cirkumferenciji sa fokalnom većom ekstruzijom iv. diska centralno i paracentralno lijevo AP promjera do 14mm uz migraciju diska kaudalno (moguće i sekvestar iv. diska) sve do razine kaudalne trećine trupa S1 segmenta (na dužini oko 28 mm) uz izražen kompresivni učinak na duralnu vreću tj.niti caude equine kao i na korijen na S1 lijevo uz
u cijelosti obliteriran lijevi lateralni recesus. Iv. disk je parc. kalcificiran. Izrazito zadebljan korijen S1 distalno. Stenoziran je i lijevi neuralni foramen uz vjerojatno prisutan i kompresivni učinak na korijen L5 lijevo.
U ostalim segmentima lumbalne kralježnice ne nalazi se značajnije hernijacije iv. diska van koštanih okvira.

Hvala!

7.10.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Vaš nalaz MSCT LS kralježnice ukazuje na ozbiljne promjene u području intervetebralnih diskova različitih nivoa lumbalne kralježnice. Spinalni ili intervetebralni diskovi se nalaze između kralježaka i djeluju kao amortizeri, razdvajajući kralješke u kralježničnom stupu. Sastoje se od mekane, želatinozne jezgre koja se može istisnuti u spinalni kanal što se naziva kliznim, puknutim diskom ili hernijom diska. Kralježnica tijelu pruža pokret i potporu, ali također štiti leđnu moždinu iz koje izlaze kralježnični živci. Nadraživanje korijena živaca izbočenim diskom može proizvesti bol ali i druge neurološke simptome ovisno o mjestu pritiska.
Svakako bih savjetovala da se s ovim nalazom javite fizijatru i neurokirurgu radi dogovora o daljnjem liječenju. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom i želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika