Možete li mi molim vas isčitati nalaz EEG-a

Možete li mi molim vas isčitati nalaz EEG-a.
Naime 29.7.2022. išla sam na magnetsku rezonancu. Išla sam zbog velikih glavobolja ,pritiska u glavi , nagle mučnine,naglog pada temperature,astigmatizma(koji mi se pojavio odjednom samo) itd … Magnetska rezonanca mi je pokazala da imam cistu na pinealnoj žlijezdi od 11mm. Kada sam bila kod neurologa rekao mi je da ta cista mi radi velike probleme (što nije slučaj kod svakoga) i da moram ići na daljne pretrage u slučaju da ću morati na operaciju jer imam previše problema zbog te ciste .
Tako sam otišla i na pretragu EEG-a.
Nalaz glasi :
-Srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost je u alfa frekvenciji 9-10Hz.
-Reakcija vizualnog blokiranja je djelomično izražena.
-Tijekom snimanja difuzno se interponiraju sporiji valovi 5-7 Hz ,do 50uV.
-Na FS analogne promjene.
– Paroksizama nema.

Hvala vam unaprijed

6.9.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Draga Andrijana hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Vaš nalaz EEG-a se može interpretirati kao uredan. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi koji se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica kod Vas nisu prisutni. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Vaš nalaz EEG-a nije sasvim sigurno razlog za brigu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika