Možete li mi, molim vas, objasniti nalaz MR cervikalne i torakalne kralježnice mojeg oca?

Možete li mi, molim vas, objasniti nalaz MR cervikalne i torakalne kralježnice mojeg oca? Ima problema s bolovima u gorenjem dijelu leđa. Upravo danas smo dobili nalaz.

Učini se MR cervikalne i torakalne kralježnice nativno. Nije prilozena medicinska dokumentacija.

Na presjecima cervikalne kralježnice vidljivo ie stanie po postavljenoj prednjoj spondilodezi od C5 do Th1. Osovina kraliežnice
je održana. Artefakti implantiranog osteosintetskog materijala limitiraju analizu.

Vidljiva je eskpanzivni proces stražnje kolumne
kralježaka i artikulacijskih nastavaka s infiltracijom pedikla C7 obostrano s u vidljivom ekspanzija prema spinalnom kanalu uz
posljedično značajnu stenozu spinalnog kanala (AP diametra 4 mm) uz posledičnu kompresiju medule uz razvoj kompresivne
mijelopatije.

U segment C7 – Th1 nalazi se širokobazna dorzalna protruzija spondilofit disk kompleksa koja udružena s ekspanzijom pedikla i artikulacijskih nastavaka uzrokuje kompresiju radiksa C8 obostrano. Širokobazna dorzalna protruzija spondilofit disk kompleksa u segmentima C3- C4 i C4- C5 uz suženje obostrano neuralnih otvora. Kraniocervikalni prijelaz je pravilan.

Na presjecima torakalne kralježnice nad nalazi se održana osovina kralježnice. Trupovi kralježaka su primjerene visine. Multiple
lezje trupova kralježaka najveće u trupovima Th4, veličine 10 mm, Th6 veličine 12 mm te trupa Th10 veličine 14 mm.

U segment Th2 11 i Th12 nalazi se širokobazna dorzalna protruzija spondilofit disk kompleksa te suženie neuralnih otvora obostrano. Spinalni kanal je primjereno sirok. Medula je primjerenin intenziteta signala. Nema kompresivne mijelopatije torakalne medule.

Obzirom na difuzne kostane lezije nalaz moze upućivati na sekundarnu infiltraciju te je potrebno učiniti na daljnju bolničku obradu.

21.7.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Nalaz MR upućuje na brojne degenerativne promjene kralježnice, ali i na promjenu u području vratne kralježnice u području 7 kralješka koja zahtjeva daljnju dijagnostičku obradu. Savjetovala bih da se Vaš otac javi svom liječniku obiteljske medicine koji ga može uputiti na daljnju obradu. Nadam se sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vama i Vašem ocu svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika