Neuropatska bol

Poštovani,
molim da mi neurolog odgovori na moja pitanja, jer su mi moja liječnica i fizijatrica sugerirale da se trebam obratiti neurologu za rješavanje mojih problema. Studentica sam i imam 24 godine, 54 kilograma i visoka sam 168 cm. Nemam nikakvih kroničnih bolesti. Probleme koje ću Vam opisati nisam nikada prije imala.
Od sredine listopada prošle godine imam problema s torakalnim dijelom kralježnice, s dijelom koji se nalazi između lopatica. Nakon jednog velikog čišćenja u stanu osjetila sam oštre bolove i žarenje u tom dijelu kako nikad prije nisam imala. Od tog trenutka stalno imam te tegobe s nekim varijacijama tijekom dana. Imam rendgenski snimak torakalne kralježnice od prosinca prošle godine, sa sljedećim nalazom: „Uz uputnu dijagnozu dorzopatije učinjene snimke torakalne kralježnice koje pokazuju blagu dekstrokonveksnu skoliozu distalnog dijela torakalne kralježnice uz izravnanu fiziološku kifozu distalnog dijela. Trupovi su pravilno oblikovani, primjerene visine, održane stražnje interkorporalne linije. Tek diskretna suphondralna sklerozacija pokrovnih ploha trupova torakalne kralježnice.”
Negdje sredinom prosinca prošle godine nakon čišćenja po stanu problem sa torakalnom kralježnicom mi se još pogoršao, a uz to sam osjetila strašno žarenje unutar kukova. Od onda imam to žarenje svaki dan u oba kuka što varira od boli do nelagode. Imala sam dugo osjećaj kao da mi kiselina razara zglobove kukova, a osjećala sam i presijecanja i vrtanja u kukovima. Lokalna fizijatrica me je uputila na snimanje magnetskom rezonancijom, te mi je dala blokadu (Lidocain amp, DepoMedrol amp) u oboljeli dio torakalne kralježnice koji me poslije još bolje bolio. U nalazu magnetske rezonancije torakalne kralježnice rečeno je sljedeće: „Bez neuroradikularnog konflikta i bez znakova medulopatije. Blaže deg. promjene kostovertebralnih zglobova Th nivoa. Na nivoima C5/6 i C6/7 dorzalni disk osteofit kompleksi promjera 2-3 mm na orijentacijskim sagitalnim T2 presjecima vratne kralježnice bez kompresije na medulu, protrudiraju u prednji subduralni prostor.“ Nemam osjetnih problema s vratnom kralježnicom, ali me jako boli torakalna kralježnica, pa mi je ovaj nalaz prilično neshvatljiv.
Sredinom veljače kod pregleda fizijatra ustanovljeno je sljedeće: „Pri hodu štedi desnu nogu, kičmeni stub kifoskoliotičan, lijevo rame podignuto, napeti trapezijusi, oslabljena pvm, desni kuk ograničene amplitude, ostali nalaz na DE uredan.“ Postavljene su dijagnoze In ob arthritis coxae I. dex; Kyphoscoliosis thoracalis. Terapije i pretrage koje je fizijatrica preporučila, uključujući pregled kod neurologa, nisam stigla obaviti zbog čekanja nakon naručivanja, usklađivanja s mojim studentskim obavezama i zbog epidemiološke situacije. Svaki dan radim vježbe razgibavanja i hodam u trajanju od najmanje pola sata.
Početkom travnja naglo su mi se pojavili novi simptomi: mravinjanje, trnjenje, bolovi i žarenja, pečenje i probadanja, ponekad s osjećajem stranog tijela kao strune u rukama i nogama. Najčešće me peku i žare šake i stopala, a često i koljena i ispod pazuha. Moja liječnica opće prakse je na osnovu ovih simptoma pretpostavila da imam neuropatsku bol. Tri tjedna sam trošila Duloksetin 30 mg i Ketonal akut 100 mg, a trošila sam i Mieloguard kao dodatak prehrani. No zbog pogoršanja stanja, jačih i češćih bolova te slabog spavanja, liječnica mi je prepisala Duloksetin 60 mg, Ketonal akut od tada više nisam trošila, a Mieloguard sam zamijenila Neuronalom. Sada imam česti osjećaj postojanja strune u rukama i nogama i to me jako peče. Možete li na osnovu svega izloženoga reći što je uzrok te moje neuropatske boli, fizičke povrede kralježnice i kukova, nepravilno držanje ili umor koji osjećam dugo vremena zbog studentskih obaveza i rada na računalu? Mislite li da se radi o neuropatiji? Prije više godina mi je dijagnosticiran nedostatak vitamina D pa ga redovito uzimam. Napominjem da nisam depresivna i da nisam puno u stresnim situacijama. Prije nekoliko dana konačno sam dobila nalaz testa na nepodnošljivost namirnica ImuPro200. Rezultati testa pokazuju da imam alergiju tipa III, te da se moram kloniti skoro svih žitarica zbog glutena, svinjskog mesa, mlijeka i nekog povrća. Mislite li da je ova alergija mogla prouzrokovati ili potpomognuti nastanak problema koje sam Vam upravo opisala? Molila bih Vas za savjet i pomoć, što da učinim da riješim svoje probleme. Bi li mi pomoglo da trošim glutation ili alfa-lipoičnu kiselinu?
Hvala unaprijed na odgovoru!

14.5.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Na temeljem dijagnostčke obrade koju ste uspjeli učiniti mišljenja sam da je za dijagnozu neuropatske boli svakako potrebno učilniti neurološki pregled te daljnju obradu koja bi uključivala EMNG i osnovne laboratorijske pretrage: KKS, elektrolite, parametre bubrežne funkcije, GUK natašte, hemoglobin A1C, vitamin B12, folate, TSH, elektroforezu serumskih proteina, cink, selen, antiogangliozidna protutijela, homocostein, bakar, željezo, feritin, UIBC, TIBC te serološku obradu koja uključuje testiranje na herpes simplex, citomegalovirus, Borreliu Burgdorferi, Ebstein Barr, hepatitis. Nažalost obrada je vrlo široka jer brojna stanja mogu uzrokovati neuropatiju koja se manfestira kao neuropatska bol. Ukoliko se postavi dijagnoza neuropatske boli lijek pregabalin se može koristi u tretmanu iste te se obično i koristi Također se lokalno može koristiti krema protiv bolova i utrljati u zahvaćena područja. Napominjem da je svakako bitno da se postavi ispravna dijagnoza a onda započne liječenje. Glutation i alfa lipoična kiselina su snažni antioksidansi i kao takvi sigurno korisni za zdravlje svakog od nas ali mislim da je ipak najbitnije da se ustanovi razlog Vaših poteškoća. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se. Svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika