Osjećam utrnulost u rukama i nogama, zbog čega mi se to dešava?

Pozdrav,

Povremeno mi se dešava da mi lagano idu trnci ko struja po rukama i nogama (samo prsti) a ako se uplašim isto tako mi se dešava i sa jezikom i licem te kad se smirim to prestane. Imam bolove u vrati i leđima te imam osjećaj kao da imam ukočen vrat no nije ukočen. Posjetila sam i liječnika i rekao je da je sve u redu. Radila sam MR mozda i sve je također u redu. Imam u zadnje vrijeme problema sa pulsom također. U mirovanju mi skoči puls do 115 na što mi isto trnu ruke i noge i hvata me panika. Zanima me da li se ti trnci dešavaju radi bolova u vrati i leđima.
Radi tih trnca ponekad imam blagi napad panike. Svaki dan razmišljam da mi se nešto ne dogodi i time si stvaram dodatnu paniku i nervozu i sva sam napeta. Ponekad mi sve ide na živce i imam osijećaj kao da ću puknuti, od lijekova sam koristima normabel 2 puta do sad. Molim Vas za savjet.
Lp.

26.10.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovana

Hvala Vam na pitanju. Utrnutost koja se javlja u rukama i nogama je vrlo često i gotovo da nema osobe koja bar jedan put u životu nije imala osjećaj utrnutosti. Difrencijalna dijagnoza utrnutosti je vrlo široka, što znači da niz različitih stanja i uzroka mogu izazvati osjećaj utrnutosti poradi čega Vas je Vaš liječnik i uputio na daljnje pretrage. Ukoliko su nalazi pretraga uredni uzrok tegoba je funkcionalan, što znači da u podlozi ovih tegoba ne leži neko zbivanje u živčanom sustavu. Svakako bi bilo dobro da s nekim porazgovarate o svojim strahovima i probate smanjiti tjeskobu koju osjećate.

Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika