Sin već tri godine ima problem s glavoboljama, napravili smo sve pretrage. Trebamo li ih učiniti ponovno u slučaju da glavobolje ne prestanu?

Poštovani. Sin (11g), već tri godine ima problem s glavoboljama. U nekoliko navrata završilo s povraćanjem nakon čega od umora zaspi i probudi se bez simptoma. Ostale su tenzijska jednostrane ili obostrane sljepoočne glavobolje koje zna imati. Dajemo mu po preporuci ibuprofen nakon čega glavobolje popusti. Prije 2 godine učinjene je Ct mozga koji je uredan, EEG, pregled očiju, razgovor s psihologom…prosle godine samoinicijativno (koncem kolovoza) napravili privatno MR mozga (uredan nalaz), i ponovno EEG privatno (uredan), te je mišljenje stručnjaka da je u pitanju vrsta migrene. Trebam li (obzirom da se ponavljaju glavobolje bez dodatnih simptoma ) ponovno učiniti privatno MR glave, tj. ima li indikacija da se nalaz uz sve navedeno ponovi za svaki slučaj. Hvala

21.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana, hvala Vam na pitanju. Migrena prema klasifikaciji spada u primarne glavobolje, što znači da su nalazi pretraga snimanja mozga (MSCT i MR mozga) potpuno uredni te nije pravilo da se MR mozga učestalo snima jer za to nema razloga. Neovisno o tome migrena spada u stanja koja zahtjevaju redovitu kontrolu neurologa, u slučaju Vašeg sina neuropedijatra koji će ovisno o tegobama kao i učestalosti napada procijeniti da li je potrebno učiniti kontrolnu dijagnostičku obradu i ako je potrebno indicirati točno koju.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro kao i Vašem sinu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika