Što bih mogao još odraditi u smjeru rasvjetljavanja nalaza ssep-a tibialisa ili da ga jednostavno shvatim kao neki specifikum koji nema klinički značaj u ovom trenutku?

Poštovani,

Molim Vas savjet u kojem smjeru nastaviti eventualnu obradu. Dana 10.10.2022. nakon trčanja, imao sam zamućenje vida na oba oka, uz pojavu maglice u donjem lijevom kutu lijevog oka. Bez ostalih simptoma vrtoglavice, mučnine, slabosti itd. Sve je trajalo nekih 45 minuta i spontano se povuklo. Evaluiran sam istu noć u roku od sat vremena od pojave smetnji u hitnoj oftalmološkoj, nalaz potpuno uredan (očni tlak 14 mmHG, bulbomotorika uredna, prednji segment uredan, fundus u fiziološkim granicama, PNO jasnih granica. Bez krvarenja i edema. retina prileži). UZV oka -uredan. LOM me poslala sutradan neurologu, klinički pregled uredan (bez znakova meningizma, zjenice srednje široke (širio ih dan ranije) izokorične, fotoreaktibilne.
Lhermitte negativan, jezik medioponiran, Romberg stabilan, hod b.o., bez ispada osjeta. MTR simetrični, primjereni, Babinski negativan, prst-nos izvodi. U međuvremenu sam obavio i OCT oka (okolina spojnica, bjeloočnica, rožnica, sobica, šarenica, zjenica, leća, staklasto tijelo makula i PNO-sve uredno). Odrađeno je i vidno polje po Goldmanu, nalaz uredan-Bebijeva krivulja na oba oka fizioloških raspona (Lijevo 29.7, desno 29.0).

Neurolog me poslao na VEP i SSEP. VEP-nalaz urednih latencija i amplituda. SSEP medianus-urednih latencija i amplituda svih komponenti. Jedino SSEP tibialisa-produljenih ranih, srednjih i kasnih komponenti evociranog odgovora, obostrano, simetrično.
nalaz govori u prilog disfunkcije prijenosa somatosenzornog stimulusa, periferno, obostrano (desno tibialis-N8=10,6 m/s N25=26,6 m/s P40=48,8 m/s; lijevo tibialis N8=10,4 m/s, N25=27,1m/s, P40=47,1 m/s.

Napominjem, da sam prije SSEPA čekao dva sata vani na hladnom, zatim sam sjedio 20 minuta s nogama na pločicama u gaćicama dok su postavljali elektrode, te sam visok 189 cm. Inače sam zdrava osoba, 49 godina, ne pijem nikakvu kroničnu th, trkač dugoprugaš i moj tonus mišića nogu je dosta veći.

Jasno mi je kako pretraga+pretraga u medicini ne daje nužno dijagnozu i da je rezultate potrebno promatrati u okviru kliničkih smetnji. Doktorica koja je očitala VEP i SSEP savjetuje da bih trebao napraviti MRA mozga (ne zbog SSEPa nego te epizode s vidom) i nakon ovolike obrade i nalaza meni nisu jasne dvije stvari: Što točno dijagnostički tražimo i može li se reći, diferencijalno dijagnostički, o čemu se vjerojatno ne radi? Pomalo sam frustriran jer rezulatat svake pretrage je jedino-još novih pretraga.
Oftalmologinja mi je za epizodu oka u svjetlu ovih nalaza nalaze rekla da se vjerojatno radi o tzv. scintilirajućim skotomina ili post exercisse blurred vision koje se može ponekad iskusiti kod inače zdravih ljudi.

Znam da je SSEP nespecifičan-te stoga, Vas molim što sad u svjetlu tog SSEP-a tibialisa? Doktorica je prvo rekla da je nalaz graničan a u nalazu je napisala kako sam gore naveo. Što bih mogao još odraditi u smjeru rasvjetljavanja tog nalaza ssep-a tibialisa ili da ga jednostavno shvatim kao neki specifikum koji nema klinički značaj u ovom trenutku? Jasno mi je da nema veze e epizodom oka najvjerojatnije. Unaprijed hvala za izdvojeno vrijeme i isprike za opširan upit.

3.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju.
Somatosenzorni evocirani potencijali (SSEP) procjenjuju živčani put od ruku i nogu preko leđne moždine do mozga. SSEP-ovi se koriste za:
Prepoznavanje ozljede ili bolesti leđne moždine
Dijagnozu demijelinizirajućih bolesti (multipla skleroza)
Praćenje pacijenta tijekom operacije na kralježnici na razini vrata i prsnog koša
Pretpostavjam da je u Vašem slučaju bila sumnja na demijelinizirajuću bolest obzirom da ste imali i smetnje vida u kliničkoj slici. U sklopu cjelokupnu dijagnostičke obrade osim SSEP i VEP-a koje ste učinili radi i MR mozga i vratne kralježnice te su Vas zbog toga uputili na MR mozga. Na temelju neurološkog statusa i okulističkog pregleda mislim da dijagnoza demejelinizirajuće bolesti nije izvjesna te da nemate razloga za brigu.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Multipla skleroza – molim savjet

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

Neurologija

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza