Suprug se muči sa sindromom nemirnih nogu, kako mu pomoći?

Poštovani doktore, suprug /84g/ se već par godina muči sa sindromom nemirnih nogu: čim zaspi, a poslije jos 2x tokom noći, osjeti nelagodu u nogama koja prolazi jedino ako hoda oko 20 min. Sada se to dogadja i tokom poslijepodnevnog odmora.
Prvo je liječen s Levodopa 100, pa Pramipexol 0,35, a sad uzima Tramal retard 200 uvečer. Od Levodope i Pramipexola je odustao radi neprihvatljivih nuspojava. Tramal više takodjer ne djeluje a ne zna kako terapiju prekinuti.
Da li je kod nas u upotrebi lijek Oxicodon za ovu bolest? Ili Buprenorfin možda, jer smo o tim lijekovima doznali u Njemačkoj.
Suprug je potpuno iscrpljen ovom bolešću..

21.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Oksidkodn je jaki analgetik ili lijek za ublažavanje boli koji pripada grupi opioida.
Primjenjuje se za ublažavanje teških bolova koji se mogu odgovarajuće liječiti samo opioidnim analgeticima. Radi se o lijeku koji ima veliku učestalost nuspojava te u slučaju dugotrajne uporabe može dovesti do sindroma navikavanja. Metode liječenja sindroma nemirnih nogu ovise o obliku te je kod sekundarnih uzroka najbitnije liječiti osnovni uzrok koji je doveo do smetnji. Otklanjenjem osnovnog uzroka otkloniti će se i tegobe u okviru sindroma nemirnih nogu. Nedostatak željeza jedan je od glavnih uzroka tegoba te je nekoliko studija pokazalo da dodaci željeza mogu pomoći ublažavanju tegoba sindroma nemirnih nogu. Osim željeza, nedostatak vitamina D također je povezan sa sindromom nemirnih nogu. Studija iz 2014. otkrila je da suplementi vitamina D smanjuju simptome sindroma nemirnih nogu.
Primarni, idiopatski sindrom nemirnih nogu se liječi lijekovima koji pojačavaju djelovanje dopamina u mozgu obzirom da se smatra da tegobe nastaju zbog problema u proizvodnji dopamina u mozgu. Ovi lijekovi se inače koriste za liječenje Parkinsonove bolesti. Doze koje koristimo u liječenju sindroma nemirnih nogu su puno manje u odnosu na Parkinsonovu bolest a u većine bolesnika ovi lijekovi su vrlo učinkoviti i terapija su prvog izbora. Kod manjeg broja bolesnika tijekom vremena ovi lijekovi mogu izgubiti učinkovitost i tada se bolesnici mogu liječiti antiepileptikom gabapentinom. Nije u potpunosti razjašnjeno kako gabapentin djeluje na ublažavanje simptoma, ali studije pokazuju da je on učinkovit u poboljšanju sna i smanjenju bolova.
Uporaba opiodnih analgetika je rezervirana samo za bolesnike u kojima drugim metodama liječenja nije postignuto zadovoljvajuće stanje te zahtjeva da je bolesnik pod redovitom kontrolom svog liječnika. U RH je registrirana supstanca oksikodon s produljenim djelovanjem te o primjeni istog morate raspraviti sa svojim neurologom.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vama i Vašem suprugu svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika