Trigeminalna neuralgija

Imam neuralgiju trigeminus uzrokavan tumorom (meningiomom) na živcu. Liječena sam gama nožem na Rebru prije dvije godine. Redovito se kontroliram magnetskom rezonancom na Rebru i svi nalazi su uredni. Godinu dana nemam nikakvih problema, redivito pijem Tegretol. Od ljeta prošle godine pojavljuje se bol od lagane do oštre i probadajuće. Neurokirurg predlaže ukoliko bi me bolilo da se može napravit još jedan gama nož na živcu jer je tumor direktno na živcu.
Ja sam u dilemi obzirom da sam čitala da se regresija benignih tumora nakon gama noža očekuje za dvije do tri godine pa se nadam da bi me kroz izvjesno vrijeme prestalo boljet.
Ukoliko se živac uništi gama nožem hoću osjetit utrnulost lica, hoće li se ta utrnulost vidjet na licu. Da li više zraćenja povisuje i šansu od većeg mogučeg oboljenja od karcinoma ubuduće. Kakva su iskustva drugih ljudi o lijećenje neuralgije trigeminus gama nožem.
Unaprijed hvala na odgovoru

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Radiokirurgija gama-knife je ambulantni postupak koji koristi ciljani pristup za isporuku zračenja koje uništava trigeminalni živac. Vrlo je popularna zbog svoje preciznosti, učinkovitosti i činjenice da se smatra sigurnijim od ostalih kirurških tretmana i da je najmanje invazivna opcija. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika