Već nekoliko dana imam konstantan pritisak u gornjem dijelu glave i povremeno u očima. Kako si mogu pomoći?

Poštovani,

Već nekoliko dana imam konstantan pritisak u gornjem dijelu glave i povremeno u očima. Pri tome imam osjećaj kao neke nestabilnosti dok hodam, napominjem da nije u pitanju neka izrazito jaka glavobolja već samo taj pritisak. Dosta me to ometa u svakodnevnim obvezama i kako mi se to javlja svakodnevno stalno razmišljam o tome i imam osjećaj kao da mi je tada još gore. Naočale ne nosim i vid mi je do sada bio dobar. Inače glavobolje imam od djetinjstva ali ovo mi je sad neobično da traje već danima. Muško sam i imam 38 godina. Zahvaljujem na odgovoru

3.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Većina glavobolja, iako neugodne su bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česta i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života.
Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati, ponekad su i blage, ali ponekad mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u obavljanje dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće, sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterija, vene i živaca mogu biti nadraženi i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja.
Simptomi se mogu javljati stalno ili u epizodama. Bolovi mogu biti locirani i na jednom dijelu lica ili glave, ili generalizirani zahvaćajući cijelu glavu. Tegobe nastaju spontano ali mogu biti i isprovocirane nekim čimbenicima poput tjelesne aktivnosti, stresnih situacija i slično.
Glavobolja se može pojaviti kao izolirana epizoda ili može biti kronične prirode. Ponekad je povezana s mučninom i povraćanjem što se posebno odnosi na glavobolju od migrene.

Postoji nekoliko različitih uzroka glavobolje. Primarni glavobolje su rezultat su temeljnog procesa u mozgu. Primjeri uobičajenih primarnih glavobolja su migrena i tenzijska glavobolja.
Sekundarne glavobolje su one koje nastaju zbog određenih stanja, lijekova i bolesti. Primjeri sekundarnih uzroka glavobolje uključuju: glavobolja uzrokovana zlouporabom lijekova, glavobolje koja se javljaju nakon trauma glave, upale sinusa, zbog visokog krvnog tlaka, dehidracije i drugih stanja.

Većina glavobolja nisu simptomi bolesti opasnih po život te u većini slučajeva glavobolje nestaju u roku od 48 sati. Međutim, trebali biste kontaktirati liječnika ako imate glavobolju nakon traume glave, glavobolju koja je intenzivna kao nikad do sad, imate glavobolju koja traje više od dva dana ili koja jača intenzitetom te ako su se javili sljedeći simptomi:
-visoka temperatura
-gnojni iscjedak iz nosa i grla
-povraćanje
-ukočenost lica
-nerazgovjetan govor
-slabosti jedne strane tijela
-gubitak vida

Ako glavobolje traje više od 15 dana u mjesecu tijekom razdoblja od tri mjeseca govori se o kroničnoj glavobolji. Osobe koje boluju od kronične glavobolje trebali bi konzultirati svog liječnika zbog dijagnostičke obrade ali i liječenja.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika