Zbog glavobolja i vrtoglavica poslana sam na pregled VEP. Koje je Vaše mišljenje za nalaze koje šaljem?

Zbog glavobolja i vrtoglavica te pivremeno mutnog vida poslana sam u 8 mj na pregled VEP.Tada je nalaz ukazao na obistranu neuronalnu leziju oba vidna puta uz smetnje providjenja lijevog i grsnicne latencije desnog vidnog puta.Nakon tjedan dana radila sam MR ciljani za mozak i nalaz je bio uredan.Nakon Mr par dana obavila sam i EEG te je nalaz bio zakljucno difuzno dizritmucni i usporen.
Odlazim kod neurologa u 9 mj.te on predlZe ponoviti nalaz VEP i EEG.
Prije tjedan dana sam ponovila nalaze.VEP opet pokazuje da se stimulacijom dobijeP100 val desno nesto nize amplitude i u desnim ukrizenim vlaknima granicne latencije.Ostalo uredno.Zakljucno nalaz govori za mogucu neutonalnu leziju desnog vidnog puta i granicne latencije.EEG je isto ponovljen a glasi:Cerebralna aktivnost je u srednjevoltaznoj alfa frekvenciji i povremenoj betha.RVB blokiranja je slabo izrazena.Vide se sporiji srednjevoltazni djelomicno i zasiljeni valovi difuzno,predominantno u postranicnim i straznjim regijama.Na FS I HV bez promjena.Radila sam i EMNG nalaz je bio uredan.Mene zna cesto bolit glava ponekad je to tupa bol koja traje kroz dan ponekad probadajuca.Kad popijem tabletu u vecini sluvajeva mi se smiri.Do prije 2 tj imala sam i trnce po cijelom tijelu sad se to smirilio iako me noge znaju bolit.MR vratne je bio uredan.sto dalje i molim Vas vase misljenje?hvala i LP

21.11.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati, ponekad su i blage, ali ponekad mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u obavljanje dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće, sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterija, vene i živaca mogu biti nadraženi i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja. U velikog broja bolesnika ne može se uobičajenim pretragama naći uzrok tegoba i ove glavovbolje se nazivaju primarne glavobolje. Primjeri uobičajenih primarnih glavobolja su migrena i tenzijska glavUobolja.
Dijagnostička obrada koju ste učinili isključuje neke druge uzroke glavobolja te bih na temelju cijele Vaše obrade zaključila da se kod Vas vjerojatno radi o primarnoj glavobolji. Svakako bih savjetovala da dalje nastavite kontrolirati kod svog neurologa te vidite ukoliko se epizodne glavobolje učestalo javljaju da li je potrebno uzimati lijekove za prevenciju bolnih epizoda.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika