ALERGIJA

Dobar dan!

Poštovani!

Nisam našla kategoriju alergologija pa pišem vama.
Vegeterijanka sam i kupila sam B12 u spreju (metilokolbamin). Proizvođač “Karnel”. Kada sam špricnula sprej u grlo počela sam osjećati peckanje i žarenje u grlu i nosu te sam imala manji podražaj na kihanje. Da li sam alergična na taj proizvod???? Već sam jednom pila (prije 2 ili 3 godine) B comblex od Natural Wealtha, žute tablete i nisam ništa osjetila.
U b12 spreju sastojci su: demineralizirana voda, ksilitol methylcobalamin, limunska kiselina, konzervans: kalijev sorbat, prirodna aroma: jagoda. Inače, bar koliko ja znam nisam alergična na ništa. Pročitala kalijevog sorbata ima u majonezi, kupljenim juhama u vrećici, različitim vrstama sira, kečap, margarin, šamponi, kreme… ja sam te stvari znala jesti i nikad mi nije bilo loše. A i limunska kiselina je prisutna u skoro svakom kupljenom proizvodu, koje svi jedemo. Vidim da ksilitol sadrže paste, žvake, bomboni, sirupi protiv kašlja. Nikad nisam imala alergijsku reakciju na žvake i kroz djetinjstvo sam pila puno Prospana. Jagode sam zadnje jela u djetinjstvu, ali nikad nisam imala alergijsku reakciju na njih. Jedna med. sestra mi je rekla da me b12 peče zato što tako djeluje. Je li to moguće???? Sada sam mami špricnula taj sprej i nju je malo peckalo po jeziku i rekla je da ima osjećaj kao da natiče (naravno nije za stvarno naoticalo).

10.6.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

budući da je bitno nadopunjavati vegansku prehranu s dodacima B12, preporučujem Vam da pokušate s drugim proizvođačem. Teško je reći o čemu se radi i je li kod vas u pitanju preosjetljivost na neki od sastojaka.

Stoga je najbolji put promjena pripravka.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?