Bubrezi

Imam 20 godina.Prosle godine sam dva puta imala sepsu u razmaku od sest mjeseci.Bubrezi su osteceni. Krvni pritisak normalan.Nivo kreatinina je visok(296) a kalij je 5.3. Doktori su rekli da je urinarna retencija uzrok sepsi. Veoma mi je tesko iskombinovati prehranu od koje u isto vrijeme nece ni kreatinin ni kalij rasti. Interesuju me nacini smanjenja kreatinina a da se kalij ne poveca. Unaprijed hvala na odgovoru.

8.2.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Kreiranje dijete kod oštećene funkcije bubrega vrlo je zahtjevno i preporučila bih Vam da zatražite stručnu pomoć kliničkog nutricionista. Ukratko, u vašem slučaju dijetu treba planirati tako da sadrži 35 kcal/kg tjelesne mase dnevno, uz unos proteina koji ne prelazi 0,8 g proteina po kg tjelesne mase. Manji, točno izmjereni obroci mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda dat će organizmu dovoljno bjelančevina. Potrebno je ograničiti unos soli, ali i namirnica bogatim kalijem i fosforom. Namirnice bogate kalijem su: avokado, krumpir, rajčica, banane, mahunarke, sjemenke, sušeno voće, čokolada, pića od instant kave i mlijeka u prahu. Mnoge su vrste sirovog voća i povrća bogate kalijem, a neke od njih mogu se jesti, ali ih treba prethodno skuhati jer se kuhanjem i namakanjem smanjuje sadržaj kalija. Ograničavanje fosfora može pomoći održavanju normalnih razina fosfata i spriječiti trošenje kalcija pa treba paziti na unos mesa, ribe, sira, jaja i mlijeka jer sadrže fosfor. 
Bubrežni bolesnici moguimati raznoliku prehranu uz pažljivo planiranje, a neke od korisnih namirnica su grah, grašak, bob, poriluk, masline, svježi sir, borovnica, riža, tjestenina, maslac i maslinovo ulje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika