zeludac
najvjerojatnije sam dosla do kronicnog gastritisa do sad sam pila biljne cajeve i bilo je sve uredu sad ih vec neko vrijeme ne pijem nego samo peptoran i prehrana mi se svodi na dvopek i malo pik sunke nesto drugo da pojedem dize mi se zeludac bila sam na gastroskopiji hvala nikad vise probala sam i druge cajeve melisa kadulja itd. sad sam napuhana podbuhla kilaza mi je malo skocila jer jedem neredovito.ako pojedem bilo sto sto ima cokoladu ili kakao smjesu dobijem proljev pomozite kako da zivim ovako♥.imam 40 godina a sa zelucem se mucim od moje 25 i vise mi je dosta stalno sam gladna jer ne smjem nista jesti pomozite hvala
7.12.2016
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPostovana,
Preporučila bih Vam da se svakako javite vašem gastroenterologu radi usklađivanja terapije i eventualno dodatnih pretraga. Što se tiče prehrane, u nastavku su neke temeljne smjernice, a ako želite možete se javiti na Odjel za kliničku prehranu KBC Zagreb i dogovoriti Vaš termin za savjetovanje.
– Preporuča se tijekom dana hranu rasporediti u brojne manje obroke, a izbjegavati obilne obroke
– Svaki zalogaj valja prožvakati najmanje 10 puta
– Uzdignuto uzglavlje kreveta i spavanje i poluležećem položaju kao i ležanje na desnom boku onemogućava povratak sadržaja želuca u jednjak
– Za ublažavanje simptoma žgaravice preporuča se unos badema i proizvoda od cjelovitih žitarica poput integralnog kruha, riže i tjestenine
– Žvakanje gume za žvakanje stimulira stvaranje više sline koja sadrži neutralizirajuće bikarbonate te potiče gutanje što može ublažiti simptome bolesti
– Probavu obroka koji sadrži masti i proteine može olakšati unos mješavine probavnih enzima poput lipaze, amilaze i proteaze kao i papaina i bromelaina iz papaje i ananasa u obliku dodatka prehrani
– Izbjegavati izrazito masnu i slatku hranu te konzumirati hranu ugrijanu na sobnoj temperaturi
– Izbjegavati hranu koja nadražuje jednjak poput citrusa, rajčice i proizvoda od rajčice i jakih začina
– Izbjegavati hranu koja stimulira lučenje želučane kiseline poput alkoholnih pića, kave i gaziranih napitaka, no dozvoljen je unos manje količine piva ukoliko nije došlo do oštećenja jednjaka
– Izbjegavati hranu koja pogoduju pojavi refluksa smanjujući pritisak na donjem dijelu ezofagealnog sfinktera poput masne hrane, čokolade, peperminta i svježeg luka kao i pušenje, no dozvoljeno je povremeno unositi manje količine češnjaka
– Višak kilograma poglavito onaj koji se očituje na području abdomena doprinosi povratu kiseline u jednjak stoga se preporuča održavati adekvatnu tjelesnu masu
– Preporuča se izbjegavati nošenje pretijesne odjeće
– Nakon obroka 2 do 3 sata izbjegavati ležanje i saginjanje
– Uz obrok izbjegavati unos tekućine koja razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu, a tekućinu piti pola sata prije obroka i 2 sata nakon
Vaše pitanje je odgovoreno.