zeludac

najvjerojatnije sam dosla do kronicnog gastritisa do sad sam pila biljne cajeve i bilo je sve uredu sad ih vec neko vrijeme ne pijem nego samo peptoran i prehrana mi se svodi na dvopek i malo pik sunke nesto drugo da pojedem dize mi se zeludac bila sam na gastroskopiji hvala nikad vise probala sam i druge cajeve melisa kadulja itd. sad sam napuhana podbuhla kilaza mi je malo skocila jer jedem neredovito.ako pojedem bilo sto sto ima cokoladu ili kakao smjesu dobijem proljev pomozite kako da zivim ovako♥.imam 40 godina a sa zelucem se mucim od moje 25 i vise mi je dosta stalno sam gladna jer ne smjem nista jesti pomozite hvala

7.12.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Postovana,

Preporučila bih Vam da se svakako javite vašem gastroenterologu radi usklađivanja terapije i eventualno dodatnih pretraga. Što se tiče prehrane, u nastavku su neke temeljne smjernice, a ako želite možete se javiti na Odjel za kliničku prehranu KBC Zagreb i dogovoriti Vaš termin za savjetovanje.

–        Preporuča se tijekom dana hranu rasporediti u brojne manje obroke, a izbjegavati obilne obroke

–        Svaki zalogaj valja prožvakati najmanje 10 puta

–        Uzdignuto uzglavlje kreveta i spavanje i poluležećem položaju kao i ležanje na desnom boku onemogućava povratak sadržaja želuca u jednjak

–        Za ublažavanje simptoma žgaravice preporuča se unos badema i proizvoda od cjelovitih žitarica poput integralnog kruha, riže i tjestenine

–        Žvakanje gume za žvakanje stimulira stvaranje više sline koja sadrži neutralizirajuće bikarbonate te potiče gutanje što može ublažiti simptome bolesti

–        Probavu obroka koji sadrži masti i proteine može olakšati unos mješavine probavnih enzima poput lipaze, amilaze i proteaze kao i papaina i bromelaina iz papaje i ananasa u obliku dodatka prehrani

–        Izbjegavati izrazito masnu i slatku hranu te konzumirati hranu ugrijanu na sobnoj temperaturi

–        Izbjegavati hranu koja nadražuje jednjak poput citrusa, rajčice i proizvoda od rajčice i jakih začina

–        Izbjegavati hranu koja stimulira lučenje želučane kiseline poput alkoholnih pića, kave i gaziranih napitaka, no dozvoljen je unos manje količine piva ukoliko nije došlo do oštećenja jednjaka

–        Izbjegavati hranu koja pogoduju pojavi refluksa smanjujući pritisak na donjem dijelu ezofagealnog sfinktera poput masne hrane, čokolade, peperminta i svježeg luka kao i pušenje, no dozvoljeno je povremeno unositi manje količine češnjaka

–        Višak kilograma poglavito onaj koji se očituje na području abdomena doprinosi povratu kiseline u jednjak stoga se preporuča održavati adekvatnu tjelesnu masu

–        Preporuča se izbjegavati nošenje pretijesne odjeće

–        Nakon obroka 2 do 3 sata izbjegavati ležanje i saginjanje  

–        Uz obrok izbjegavati unos tekućine koja razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu, a tekućinu piti pola sata prije obroka i 2 sata nakon

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]