zeludac

najvjerojatnije sam dosla do kronicnog gastritisa do sad sam pila biljne cajeve i bilo je sve uredu sad ih vec neko vrijeme ne pijem nego samo peptoran i prehrana mi se svodi na dvopek i malo pik sunke nesto drugo da pojedem dize mi se zeludac bila sam na gastroskopiji hvala nikad vise probala sam i druge cajeve melisa kadulja itd. sad sam napuhana podbuhla kilaza mi je malo skocila jer jedem neredovito.ako pojedem bilo sto sto ima cokoladu ili kakao smjesu dobijem proljev pomozite kako da zivim ovako♥.imam 40 godina a sa zelucem se mucim od moje 25 i vise mi je dosta stalno sam gladna jer ne smjem nista jesti pomozite hvala

7.12.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Postovana,

Preporučila bih Vam da se svakako javite vašem gastroenterologu radi usklađivanja terapije i eventualno dodatnih pretraga. Što se tiče prehrane, u nastavku su neke temeljne smjernice, a ako želite možete se javiti na Odjel za kliničku prehranu KBC Zagreb i dogovoriti Vaš termin za savjetovanje.

–        Preporuča se tijekom dana hranu rasporediti u brojne manje obroke, a izbjegavati obilne obroke

–        Svaki zalogaj valja prožvakati najmanje 10 puta

–        Uzdignuto uzglavlje kreveta i spavanje i poluležećem položaju kao i ležanje na desnom boku onemogućava povratak sadržaja želuca u jednjak

–        Za ublažavanje simptoma žgaravice preporuča se unos badema i proizvoda od cjelovitih žitarica poput integralnog kruha, riže i tjestenine

–        Žvakanje gume za žvakanje stimulira stvaranje više sline koja sadrži neutralizirajuće bikarbonate te potiče gutanje što može ublažiti simptome bolesti

–        Probavu obroka koji sadrži masti i proteine može olakšati unos mješavine probavnih enzima poput lipaze, amilaze i proteaze kao i papaina i bromelaina iz papaje i ananasa u obliku dodatka prehrani

–        Izbjegavati izrazito masnu i slatku hranu te konzumirati hranu ugrijanu na sobnoj temperaturi

–        Izbjegavati hranu koja nadražuje jednjak poput citrusa, rajčice i proizvoda od rajčice i jakih začina

–        Izbjegavati hranu koja stimulira lučenje želučane kiseline poput alkoholnih pića, kave i gaziranih napitaka, no dozvoljen je unos manje količine piva ukoliko nije došlo do oštećenja jednjaka

–        Izbjegavati hranu koja pogoduju pojavi refluksa smanjujući pritisak na donjem dijelu ezofagealnog sfinktera poput masne hrane, čokolade, peperminta i svježeg luka kao i pušenje, no dozvoljeno je povremeno unositi manje količine češnjaka

–        Višak kilograma poglavito onaj koji se očituje na području abdomena doprinosi povratu kiseline u jednjak stoga se preporuča održavati adekvatnu tjelesnu masu

–        Preporuča se izbjegavati nošenje pretijesne odjeće

–        Nakon obroka 2 do 3 sata izbjegavati ležanje i saginjanje  

–        Uz obrok izbjegavati unos tekućine koja razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu, a tekućinu piti pola sata prije obroka i 2 sata nakon

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]