Adenokarcinom

Postovani,
pisem Vam jer mi je tata 18.05.2017. imao hitnu operaciju debelog crijeva,gdje mu je odstranjeno 20cm sigmoidnog kolona.Do operacije je doslo jer je dvije sedmice osjecao jake bolove u stomaku,ali zbog straha nije htio otici ljekaru.Na kraju je otisao u zadnji cas,i ljekari su prvo posumnjali da je u pitanju puknuce sljepog crijeva,medjutim kad se nasao na operacionom stolu vidjelo se da je problem u debelom crijevu.Njegov ljekar je posumnjao na divertikulitis,ali se dio odstranjenog crijeva poslao na patohistolosku analizu.Sto bi jos napomenula da moj otac sad ima stomu preko koje vrsi nuzdu.
Nalaz je stigao prije dva dana i zato Vam i pisem da mi objasnite koliko je zapravo opasna situacija i kakve su mu sanse.
U nalazu pise sljedece:
Vrsta materijala:resecirani dio sigmoidnog kolona i crvuljak
OPIS:Dio sigmoidnog kolona duzine 20cm,u sredisnjem dijelu sa egzofiticno-infiltrativnom tumorskom tvorbom duzine 6cm koja zahvata 2/3 cirkumferencije crijeva.
Mikroskopski,lezija gradjena od malignih epitelnih celija sa abnormalitetima jezgri po tipu,srednje diferenciranog adenokarcinoma koji invadira cijelu debljinu stijenke do seroze.U stromi tumora se evidentira limfovaskularna invaziija.U perikolicnom masnom tkivu se nadje jedan limfni cvor promjera 10mm,mikroskopski reaktivnog izgleda.
Gornja i donja resekciona margina debelog crijeva je bez tumorske infiltracije.
Crvuljak duzine 8cm,mikroskopski pokazuje hronicne upalne promjene.
Dijagnoza:Adenocarcinoma colonis sigmae G2;pT3N0

Ljekari su mu rekli da mu je karcinom izvadjen i da je izljecen.Nakon 2 mjeseca ce imati ponovo operaciju gdje ce mu vratiti crijevo u trbuh i nakon toga ce mu reci da li mu je potrebna hemoterapija ili ne.

Posto ja zivim u Austriji,i nisam u mogucnosti da budem trenutno sa njima,nisam ni mogla kontaktirati njegove ljekare.Molim Vas da mi Vi ukratko opisete kakve su njegove sanse i sta je sad najbolje za njega!

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

8.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Liječenje karcinoma debelog crijeva ovisi o tome kakav je patoistološki nalaz, koja je lokalizacija tumora u crijevu, koja je dob bolesnika, njegovo opće zdravlje, o proširenosti tumora i drugo. Nalaz pokazuje da se tumor nije proširio u regionalne limfne čvorove, što je pretpostavka da nema vidljivih metastaza. Budući da je tumor bio lokaliziran u sigmoidalnom dijelu debelog crijeva, vjerojatno će biti potrebna samo adjuvantna (dodatna) kemoterapija. To je stoga što kod malignih tumora kirurško odstranjenje tumora ne možemo smatrati izlječenjem i ne može se sključiti mogućnost postojanja mikrometastaza u drugim dijelovima tijela. Međutim to će procjeniti liječnik specijalist radioterapijski i internistički onkolog, koji će vjerojatno preporučiti i dodatne dijagnostičke pretrage. Svakako vam savjetujem da odete na konzultacije onkologu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika