Analni acepst

Zdravo dali mogu dobiti opsirniji odgovor na pitanje o analnom apcestu ili firsula dali postoji rizik tw bolesti i dali i koliko je ta bolest opasna

21.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

cesAnalni (anorektalni) apsces je lokalizirana nakupina gnoja u perirektalnom (izlazno crijevo) prostoru. Apsces može biti smješten na različitim mjestima i može biti površinski ili duboki. Analni apsces je najčešće posljedica drugih poremećaja u debelom i izlaznom crijevu kao što su divertikultis, upale u maloj zdjelici,  Crohnova bolest i drugo. Analni apsces prati infekcija, a nerijetko je proces praćen i povišenom tjelesnom temperaturom. Neophodno je hitno otvoriti oteklinu i očistiti gnojni sadržaj i ne treba čekati da se apsces otvori prema van. Većina se apscesa može drenirati ambulantno, a samo dublje smještene apscese ponekad treba drenirati u operacijskoj sali. U slučaju povišene tjelesne temperature i kod dijabetičara treba primijentiti i odgovarajuću antibiotsku terapiju.

Anorektalna fistula je ljevkasti prostor s jednim otvorom u analnom kanalu (izlaznom crijevu) a drugim na perianalnoj koži. Karakteristični simptomi su sekrecija i ponekad bol. Fistula se obično pojavljuje spontano ili nastaje sekundarno zbog drenaže analnog apscesa. Većina fistula nataje u sluznici izlaznog crijeva, dok druge nastaju kao posljedica upala i drugih bolesti (divertikulitis, neoplazme, traume, Chronova bolest, tuberkuloza i drugo). Liječenje je kirurško uz primjenu drugih raspoloživih konvencionalnih postupaka i lijekova.

Obzirom da se radi o stanju koje zahtijeva hitnu intervenciju, obratite se svom liječniku koji će vas uputiti specijalistu proktologu na daljnje liječenje. Analni apsces je nerijetko prva faza analne fistule. Uspješno čišćenje perianalnog apscesa treba smatrati zaliječenjem, a ne izliječenjem. U takvim slučajevima pacijent treba ostati u kontaktu s kirurgom i odmah se javiti ako primijeti bilo kakvu novu promjenu u predjelu anusa (čmara). Liječenje je često dugotrajno i zahtijeva strpljenje. Srdačan pozdrav!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika