bol u koljenu

dva puta sam operirala desno koljeno i s obzirom pa opet imam problema s istim bolovi oteženo hodanje…napravila sam MR koja kaže:
blago izražena efuzija u interkondilarnoj fosi femura.Manja efuzija i između patele i femura,u lateralnom djelu FP zgloba,tte uz lateralni kondil feruma.
U PD I TRUFI tehnici ne utvrdi se jasnih hrskavičnih lezija u FT zglobu,ali se u FP zglobu uoče umjerene,fokalno i jače hondromalcačine promjene ( outrebidge II i III ).
Vaše mišljenje i savjet…šta dalje,
unaprijed hvala
LP Marina

3.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nalaz MR ukazuje na prisutnost efuzije (povećana količina zglobne tekućine) u koljenskom zglobu. Terapija ovog stanja ovisi o tome je li ono nastalo kao posljedica neke  povrede ili su problemi počeli bez nekog direktnog uzroka. Ukoliko tegobe i dalje traju, odluka o tome hoće li se pristupiti neoperativnom lečenju (fizikalna terapija) ili pak operativnom lečenju (artroskopija), ovisi o intenzitetu tegoba i bolova.

Nalaz MR pokazuje i znakove hondromalacije (oštećenja hrskavice) koljenskog zgloba. Hondromalacija predstavlja artrozu koljenskog zgloba, odnosno degenerativne promjene hrskavice koljena koje s vremenom uzrokuju degeneraciju ostalih dijelova zglobane čahure, kostiju, ligamenata te uzrokuju bol i limitiranost pokretljivosti zgloba koljena. Mogući uzroci pojave ovakvih degerativnih promjena hrskavice su različiti: starenje, prekomjerena tjelesna težina, deformacije stopala, intenzivna tjelesna aktivnost, padovi ili udarci u koljeno, sindromi preopterećenja, hormonski poremećaji i drugo. Oštećenja hrskavica kreću se u rasponu blagog oštećenja hrskavice koje prati bol pri nekim kretnjama do potpunog nestanka hrskavice kada je prisutna konstantna bol i škripanje koljena (krepitacije) kod svih pokreta. Liječenje se može provesti konzervativno ili operativno. Kod starije, odnosno manje aktivne populacije savjetuje se konzervativna terapija, a kod mlađih kirurška, gdje se vrši čišćenje, zaglađivanje i čak zamjena hrskavičnog tkiva kako bi se poboljšala i što duže očuvala funkcionalnost zgloba. Hrskavica nema mogućnost oporavka, ali se može eventualno spriječiti njezino daljnje oštećenje. Rehabilitacija je usmjerena ka smanjenju boli i upale u koljenu, povratku izgubljenog ospega pokreta i relaksaciji odgovarajućih mišića. Važno je raditi na jačanju svih mišića natkoljenice kako bi oni kako aktivni stabilizatori bili spremni preuzeti veća opterećenja te tako smanjiti stres na hrskavicu. Također je potrebno poboljšavati stabilizaciju koljenskoga zgloba kroz vježbe ravnoteže.

Javite se liječniku koji vas je operirao, jer odluka o daljnjem liječenju ne ovisi samo o MR nalazu nego i o cjelokupnom pregledu te povijesti bolesti vašeg koljenskog zgloba. Liječnik će preporučiti eventualno potrebne dodatne pretrage, odgovarajuće terapijske postupke odnosno rehabilitaciju.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika