bol u mišićima

Poštovani,

prije godinu i 4 mjeseca sam radila vježbe kod kuće. Vježbala sam i prije toga redovito, ali jedan dan sam se preforsirala. Sljedeća dva mjeseca su me mišići iz koljena i sa strane koljena toliko boljeli da sam kretanje svela na minimum. Išla sam na UZV i nalazi su bili uredni. Međutim ja i dalje imam bolove u tim mišićima kad mi je koljeno savijeno . Ne znam šta da radim. Kako me može boliti ako je na UZV-u sve u redu? I da li mogu vježbati?

21.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Pojava boli u koljenima kod savijanja može ukaziavti na više poremećaja. Burzitis nastaje zbog upale sinovijalne vrećice koljena, pri čemu se bol osobito pojavljuje pri penjanju stepenicama i savijanju koljena. Bakerova cista je bolna tvorba ispod koljena i predstavlja izvor oštre boli pri savijanju noge. Bakerova cista može biti uzrokovana oštećenjem hrskavice, oštećenjem meniskusa ili sinovijalne ovojnice zgloba koljena. Kod rupture meniskusa, najčešći simptomi i znakovi koje osjećate u koljenu su: oticanje i ukočenost, osjećaj iskakanja, bol u koljenu (pogotovo kod savijanja i okretanja koljena), poteškoće izravnavanja koljena kao da je koljeno zaključano na jednom mjestu. Bol pri savijanju može biti i posljedica degenerativnih i upalnih promjena u zglobu koljena, u kojem slučaju će zglob biti natečen, topao, crven.

Budući da uzroci boli mogu biti različiti, potrebno je utvrditi dijagnozu, a u liječenju je najčešće potrebno konzultirati tim stručnjaka kao što su ortopedi, reumatolozi, neurolozi. Fizikalnu terapiju treba provoditi pod kontrolom fizioterapeuta jer je važno ograničiti opterećenja na nogu i koljeno, izbjegavati sportske napore, planinarenje i slično. U tijeku oporavka pomažu i ortopedska pomagala kao što je zavoj za koljeno, dok se za bolove primjenjuje simptomatska terapija analgeticima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima. U većini slučajeva provodi se konzervativna terapija, međutim kod zanemarenih ozljeda ponekad je potrebno pribjeći kirurgiji kako bi se uklonila bol i vratila pokretljivost koljena. Kako bi pravilno dijagnosticirao vašu ozljedu, liječnik će vas uputiti na niz pretraga (Rtg, MR i drugo). Imajte na umu da stara ozljeda, koja nije pravilno izliječenja, konstantno uzrokuje tegobe i bolove. Stoga je važno svaku ozljedu pravilno i pravovremeno liječiti.

Neki od znakova koji bi vas odmah trebali upozoriti da potražite pomoć liječnika su: nemogućnost ugodnog hodanja na ozljeđenoj strani, ozljeda koja uzrokuje deformaciju oko zgloba, bol u koljenu koja se javlja noću ili dok se odmarate, bol u koljenu koja traje dulje od nekoliko dana, nemogućnost savijanja koljena, oticanje zgloba ili potkoljenice, simptomi infekcije, uključujući povišenu temperaturu, crvenilo, toplinu.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika